U organizaciji Partnerstva katoličkih sveučilišta (en. Catholic Universities Partnership) od 19. do 20. listopada 2023. održana je međunarodna konferencija „Significant personalities of Catholic universities and their stories“ na Katoličkom sveučilištu u Ružomberku u Slovačkoj.

U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovali su prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta, i Luka Poslon, mag. iur., voditelj ljetne škole „Practicing Resilience – Preparing for Recovery“, a pridružio im se i prof. dr. sc. Ante Crnčević s Katoličko bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, stipendist Nanovic instituta za europske studije.

U sklopu konferencije, prof. dr. sc. Željko Tanjić održao je predavanje o Marku Franoviću kao značajnom dobrotvoru Hrvatskog katoličkog sveučilišta, dok je prof. dr. sc. Ante Crnčević održao predavanje o kardinal Josipu Bozaniću, zagrebačkom nadbiskupu u miru i osnivaču Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

U sklopu konferencije je dodijeljen i počasni doktorat Robertu Nanovicu, osnivaču Nanovic instituta za europske studije, koji dugi niz godina ostvaruje i podržava suradnju Partnerstva katoličkih sveučilišta. Na dodjeli počasnog doktorata sudjelovao i veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj Republici Aleksandar Heina.

 Nakon dodjele počasnog doktorata u bilaternom razgovoru prof. dr. sc. Jaroslavom Demkom, rektorom Katoličkog sveučilišta u Ružomberku, uz rektora Tanjića sudjelovao je i veleposlanik Republike Hrvatske u Slovačkoj. Tom prigodom se govorilo o dosadašnjoj i budućoj suradnji te je potpisan ugovor o nastavku suradnje među katoličkim sveučilištima.

U sklopu konferencije predstavnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta prisustvovali su u subotu, 21. listopada 2023. slavlju biskupskog ređenja mons. Františeka Trstenskog, imenovanog biskupa Spišskoga, nekadašnjeg prorektora za međunarodne odnose Katoličkog sveučilišta u Ružomberku, poželjevši mu svako dobro i Božji blagoslov u obnašanju biskupske službe.
Za vrijeme obnašanja službe prorektora za međunarodnu suradnju na Katoličkom sveučilištu u Ružomberoku mons. Trstenský nekoliko je puta posjetio Zagreb te je 2017. sudjelovao na konferenciji „Hope In The Future: The Experiences Of Youth Under Communism, The Transition To Democracy, And The Present“.

Iduće godine, u svibnju 2024.,  obilježava se 20. godina postojanja Partnerstva katoličkih sveučilišta. Domaćin sastanka Partnerstva, po drugi puta, bit će Hrvatsko katoličko sveučilište.

O Partnerstvu katoličkih sveučilišta

Partnerstvo katoličkih sveučilišta (PKS) djeluje u sklopu Nanovic instituta za Europske studije američkog sveučilišta Notre-Dame iz Indiane i nastoji ponovno osnovati katolička sveučilišta u Europi koja su ugašena pod pritiskom komunističkih režima te potpomoći otvaranju novih katoličkih sveučilišta u postkomunističkim zemljama. Partnerstvo od 2005. od godine organizira znanstveno-stručne skupove jednom godišnje u različitim europskim zemljama.

Među prvim partnerima u ovoj skupini sveučilišta, nazvanoj Partnerstvo katoličkih sveučilišta, bili su Katoličko sveučilište „Ivan Pavao II.“ Lublin (Poljska), Katoličko sveučilište u Ružomberoku (Slovačka), Katoličko sveučilište „Péter Pázmány“ (Mađarska) te Ukrajinsko katoličko sveučilište (Ukrajina). Godine 2009. ova je skupina proširena novim prijateljima, kao što su Universita Cattolica del Sacro Cuore (Milano) te Institut Catholique de Paris. Godine 2013. dobrodošlicu su iskazali Hrvatskom katoličkom sveučilištu (Zagreb) te Papinskom sveučilištu Sv. Tome (Rim).

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište