Redoviti godišnji susret (nad)biskupa i stručnih savjetnika za medije iz zemalja srednjoeuropskog njemačkog govornog područja održao se od 11. – 14. rujna ove godine u Gernu (Švicarska). Na susretu su iz Hrvatske sudjelovali mons. dr. sc. Ivan Devčić, nadbiskup riječki, dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju na HKS-u u Zagrebu a u pratnji je bio i vlč. Ivo Mičić.

Prvoga danas susreta, kao domaćin, mons. Alain de Raemy, pomoćni biskup Luzane, Ženeve i Freiburga, predstavio je sudionicima skupa život Katoličke Crkve u Švicarskoj posebno ističući suživot s protestantskim zajednicama.

Jedna od  tema kojoj se pri ovogodišnjem susretu posvetila veća pozornost je pitanje izbjegličke krize. Predavanje o spomenutoj krizi kao izazovu za društveno i crkveno-političko djelovanje održao je Paul Wuthe iz Austrije. Analizirajući djelovanje prvenstveno austrijskih medija on je naglasio da mediji u široj javnosti nisu uspjeli razviti raspravu odnosno dijalog o cjelokupnoj situaciji već su se prvenstveno ograničavali na pojedine aspekte krize koji su bili zanimljivi za medijsko djelovanje. Osim toga ukazao je na neke korisne inicijative koje su provedene u Austriji i koje su se pokazale veoma korisnim.

Djelovanje religijskoga programa na nacionalnoj švicarskoj televiziji sudionici su mogli bolje upoznati za posjeta toj medijskoj ustanovi.

Sljedećega dana je o utjecaju, odnosno moći ili nemoći kontrolnih tijela pri javnim medijskim ustanovama, govorila Beate Bäumer iz Keila (Njemačka). Posebni izazov su emisije u kojima se, opravdavajući to satirom, vrijeđaju vjerski osjećaji i omalovažavaju uvjerenja koja se ne „uklapaju“ u javno mnijenje. Trebalo bi promišljati o tome kako na efikasniji način utjecati i – u nekim slučajevima – vršiti kontrolu koju bi trebala provoditi određena tijela u vidu zaštite dostojanstva osoba ili grupa.

Toga dana sudionici susreta posjetili su Ured Ujedinjenih naroda u Ženevi koje je sjedište UN-a za Europu. Pri dolasku je sve nazočne pozdravio glavni direktor UN-a u Ženevi, Michael Moller. Ukratko je predstavio rad Ureda i ukazao na posebna područja djelovanja ove organizacije (ljudska prava, slobode te ekološka pitanja). Nakon  obilaska glavnih ureda i kongresnih dvorana, bio je organiziran susret s glasnogovornikom Ureda za ljudska prava, Orlandom Gomezom. On je predstavio rad službe za odnose s javnošću odnosno govorio je o načinu djelovanja glasnogovornika pri tako velikoj instituciji.

Istoga dana organiziran je i susret s švicarskim veleposlanikom u Genfu, gosp. Valentinom Zellwegerom koji se posebno bavi izazovima današnjega napretka i ljudskim pravima.  

Uz predavanja i rasprave o suvremenim izazovima, sudionici ovoga skupa podnose izvješće o događajima, životu Crkve i medijskoj situaciji u pojedinoj zemlji. O (medijskoj) situaciji u Hrvatskoj govorio je dr. Jerko Valković. Jedna od „novosti“ u (crkvenom) hrvatskom medijskom prostoru u protekloj godini je početak rada Laudato tv. U širem društvenom kontekstu, ukazao je na potrebu izgradnje dijaloga u čemu mediji u hrvatskom društvu u ovom trenutku ne daju doprinos koji bi trebali pružiti.

Na koncu je najavljen susret koji će se sredinom studenoga održati u Glasgowu a na njemu će sudjelovati (nad)biskupi i stručni savjetnici za medije iz biskupskih konferencija čitave Europe. Na tom skupu posebno će se govoriti o načinima komuniciranja kršćanske poruke u društvu različitih svjetonazora i različitih vrijednosnih sustava.

 

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište