slika

Na Hrvatskome katoličkom sveučilištu (HKS) uskoro započinje ciklus tribina posvećenih Godini vjere, koje sveučilište organizira u suradnji s hrvatskom redakcijom Međunarodnog katoličkog časopisa Communio, najavljeno je na konferenciji za novinare održanoj u petak 19. listopada u prostorijama HKS-a.

Kako je najavio rektor HKS-a prof. dr. Željko Tanjić, tribine imaju nakanu otvoriti vrata vjere i vjerujućima i nevjerujućima te su posvećene promišljanju i propitivanju Apostolske ispovijesti vjere.

Na prvoj tribini, koja će se pod nazivom “Vjerujem u Boga, Oca svemogućega, Stvoritelja neba i zemlje” održati u utorak 23. listopada, sudjeluju dr. Pavel Gregorić, izvanredni profesor na Odjelu za filozofiju na Hrvatskim studijima, i dr. Ivica Raguž, izvanredni profesor pri Katoličkome bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Tribina počinje u 19 sati na HKS-u u dvorani 302, a moći će se pratiti i uživo putem mrežne stranice HKS-a (www.hks2015.unicath.hr).

Najavljujući tribine rektor Tanjić istaknuo je da će u nizu događanja u našoj Crkvi one biti nešto drukčije. “Odlučili smo se na dijalošku atmosferu koja dovodi kao sugovornike s jedne strane teologe i s druge strane naše filozofe, mislioce koji se deklariraju kao ateisti ili agnostici. Na neki način to će biti naš doprinos, da ne bude samo razgovor između članova Crkve, nego i s onima koji su distancirani u odnosu na Crkvu i na vjeru. I Communio i HKS njeguju ukorijenjenost u katoličkoj vjeri, a s druge strane spremni su o njoj razgovarati s onima koji drukčije misle, ali u tom dijalogu i slušati argumente drugih pa tako vidjeti što mi možemo učiniti da bismo sami produbiti svoju vjeru”, pojasnio je rektor Tanjić

Urednik hrvatskog izdanja časopisa Communio dr. Raguž rekao je da će osnova tribina biti promišljanje Apostolskoga vjerovanja, a ujedno se želi čuti “na koji način kultura govori o kršćanskoj vjeri, na koji način agnostici i ateisti pristupaju onome što mi vjernici vjerujemo i kao vjernici ispovijedamo”. (ika / gk)

Preuzeto sa:  www.glas-koncila.hr, 20.10.2012.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište