„Gdje je moja poginula dika, nigdje groba, a ni spomenika.“

 

Povodom 70. obljetnice obilježavanja stradalništva žrtava komunizma po završetku Drugog svjetskog rata Hrvatska katolička misija Bl. Alojzije Stepinac – Maribor organizirala je na misijsku nedjelju 18. listopada 2015. pri Memorijalnom centru „Tezno“ mariborskog groblja Dobrava u blizini Tezanskog Gozda Dana molitve i očuvanja spomena na sve nevine žrtve komunizma stradale u okolici Maribora po završetku Drugog svjetskog rata. Obilježavanju ove obljetnice pridružili su se studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta zajedno s dr. sc. Krunoslavom Novakom i dr. sc. Snježanom Mališom.

Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, u suzajedništvu s mariborskim nadbiskupom mons. Alojzijem Cviklom,  predvodio je svečano misno slavlje u 11 sati nakon kojega je u 12 sati održana ekumenska molitva, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u znak poštovanja i očuvanja spomena na sve nevine žrtve poraća. Spomenutu komemoraciju, kao i misno slavlje, liturgijskim pjevanjem uzveličao je Pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Kako se u mariborskoj okolici nalaze neke od najmasovnijih grobnica iz poratnog razdoblja s mnogobrojnim žrtvama križnoga puta hrvatskoga naroda, biskup Mrzljak, kojeg je kao domaćin i voditelj misije pozdravio vlč. Ivan Dodlek u ime svih prisutnih, u svojoj je homiliji napomenuo kako se danas ne prisjećamo samo stradalih i umrlih, već molimo i za one živuće kojima je potrebno prvenstveno oprostiti.

Program same komemoracije vodio je dr. sc. Krunoslav Novak, dok su počast nevinim žrtvama komunizma o sedamdesetoj obljetnici njihovog stradanja u okolici Maribora po završetku Drugog svjetskog rada svojom riječju odali prof. dr. sc. Šime Ivanjko, počasni konzul RH u Mariboru, gospođa Božena Leš, opunomoćena ministrica veleposlanstva RH u Sloveniji te mag. Zdravko Luketič, podžupan – zamjenik gradonačelnika Maribora.

Pjevački zbor Hrvatskog katoličkog sveučilišta pjesmom Ljubav Božja sve je prisutne uveo u, prema riječima vlč. Novaka, trenutke razmišljanja nad ljudskom tragedijom i molitve za nevine stradalnike kao jedan od načina očuvanja spomena na njihovu patnju. Student treće godine preddiplomskog studija sociologije Nikola Vrabec izveo je recitale Rajmunda Kuparea Srce Drage zemlje te Mučenica, dok su u zajedničkom ekumenskoj molitvi, uz varaždinskog biskupa mons. Mrzljaka i nadbiskupa mariborskog mons. Cvikla, sudjelovali predstavnik Srpske pravoslavne Crkve, predstavnica Evangeličke Crkve, te predstavnik Islamske zajednice.

Nakon molitve svi prisutni uputili su se prema kosturnici gdje su predstavnici raznih udruga poput Počasnog bleiburškog voda predvođena gospodinom Želimirom Kužatkom, kao i Hrvatsko katoličko sveučilište, položili vijence i zapalili svijeće svim stradalim žrtvama sukladno natpisu spomen-obilježja „Mrtvima v spomin, živim v opomin.“ Ovim činom zaključen je službeni dio obilježavanja Dana molitve i očuvanja spomena na sve nevine žrtve komunizma stradale u okolici Maribora po završetku Drugog svjetskog rata. Svi zajedno uputili smo se potom u prostorije nekadašnje najveće automobilske industrije bivše Jugoslavije u kojima se danas nalazi restoran Gurmanski hram na zajednički ručak i kratko druženje po kojem je, u pratnji prof. dr. sc. Šime Ivanjka, počasnog konzula RH Maribor, uslijedio iscrpan turistički obilazak samog Maribora i mnoštvo zanimljivih povijesnih činjenica. Jedna od njih je i „najstarejša trta na svetu“ ili najstariji trs na ovim prostorima kojeg je u 17. stoljeću posadio nadvojvoda Ivan, a čiji se urod i dandanas obrađuje u jedno od najfinijih fina Europe. Razgledavanje Maribora završilo je šetnjom uz rijeku Dravu i povratkom u Zagreb prilikom kojeg je dr. sc. Krunoslav Novak kao voditelj Pjevačkog zbora studenata HKS-a zahvalio svima na proživljenom danu i  aktivnom sudjelovanju u obilježavanju ove važne obljetnice, istaknuvši da je svatko na svoj način doprinio da ovaj dan bude za sve nas poseban doživljaj u razmišljanju, molitvi, ali i upoznavanju novih ljudi i zanimljivosti o Mariboru i radosti života koju smo  pjesmom podijelili.

 

Veronika Novoselac, studentica

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište