U petak 30. rujna 2016. održana je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu Konferencija u spomen na svetu Majku Tereziju.                           

Konferenciju su organizirali Hrvatsko katoličko sveučilište, Albanska katolička misija u Republici Hrvatskoj i zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj.

Štovatelji svete Majke Terezije vjeruju da je ona svoju svetost dokazala svojim brojnim dijelima od kojih je najistaknutije bilo služenje siromašnima.

Konferencija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu je samo jedno od brojnih događanja koja su uslijedila nakon što je ona 4. rujna 2016. godine službeno proglašena svetom. Događanja su se tako u spomen na Majku Tereziju nastavila tijekom cijeloga rujna, a na kojima su brojni svjedočili o životu i djelu ove Svetice.

Program Konferencije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu bio je podijeljen u dva dijela: u prvom dijelu su pozdravne riječi uputili organizatori konferencije nakon kojih su uslijedila četiri predavanja, dok su u drugom djelu uslijedila dva predavanja i nastup Oratorijskog zbora crkve svetog Marka Cantores Sancti Marci.

Kao dio programa konferencije bila je postavljena izložba hrvatskog fotografa Zvonimira Atletića na prvom katu Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Gospodin Atletić slovi za jednog od rijetkih fotografa u svijetu koji je imao prilike blisko surađivati s Majkom Terezijom. Upravo je ovu izložbu autor poklonio Misionarkama Ljubavi koja je izložena u njihovoj kuhinji za beskućnike u Jukićevoj ulici u Zagrebu.

Među mnogim uzvanicima konferenciji je prisustvovao pater Pashko Gojce, generalni vikar barske biskupije i župnik u Tuzima čija je autorska pjesma svirala u uvodnom djelu programa, a među uzvanicima bio je i bratić Majke Terezije Anton Gjoni.

Sve prisutne pozdravio je don Krist Gjergji, predstavnik Albanske katoličke misije u Republici Hrvatskoj, koji se zahvalio Hrvatskom katoličkom sveučilištu na dobrodošlici i nastavio: „Lijek za duhovnu i društvenu krizu našeg vremena ponudila nam je Majka Tereza.  Ona je u svakom onom odbačenom i od društva prezrenom pojedincu znala prepoznati Isusovog brata i time se, od svih naših suvremenika, najviše približila onom uzvišenom etičkom standardu koji nam je kao baštinu ostavio sveti Franjo Asiški.“

Zahvalivši Hrvatskom katoličkom sveučilištu na organizaciji Konferencije, prisutnima se obratila  gospođa Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica u Hrvatskom saboru: „Ona koja je ukazivala pomoć zapuštenima, umirućima, očajnima, izgubljenima i izopćenima, pokazala nam je što znači živjeti ljubav za svakog od ovih patnika. Vjerujem kako ju je ta ljubav, koju je tako nesebično poklanjala čitav svoj život,  preobrazila u osobu nevjerojatne snage i duhovnog autoriteta. Životni put svete Majke Tereze nam u potpunosti potvrđuje ispravnost poruke koja govori da će se uzvisiti samo onaj koji se unizi, a da će onaj koji je posljednji, postati prvi.“ 

U ime Hrvatskog katoličkog sveučilišta kao domaćina Konferencije sve prisutne je pozdravio prof. dr. sc. Željko Tanjić rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je rekao:  „Drago mi je da je ova dvorana koja nosi naziva „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ postala mjestom u kojem govorimo o Majci Tereziji, neka simbolička povezanost svjedoči onome što se danas ovdje događa i vjerujem da bi Majka Terezija u svojoj skromnosti i poniznosti bila zadovoljna da nas vidi ovdje okupljene.“

Nakon pozdravnih riječi uslijedila su predavanja sedam govornika koji su svaki sa svog gledišta  govorili o liku i djelu Majke Terezije.                                                                                 

Sveta Majka Terezija osnovala je Družbu sestara Misionarki ljubavi 1950. Iz Indije red se počeo širiti po cijelome svijetu, pa su tako sestre prisutne u gotovo dvjesto zemalja. U Hrvatsku, u Zagreb, stigle su 1979. godine. Broj sestara i zvanja neprekidno raste pa je tako među Misionarkama ljubavi i nekoliko hrvatskih sestara.        

Prvo predavanje održala je sestra Ivana Karavanić iz reda Družbe sestara Misionarki ljubavi, govoreći o životnom pozivu svete Majke Terezije, nastanku reda, odlasku u Indiju i njezinoj povezanosti s Hrvatskom.

Don Pren Kola, predstavnik Albanske katoličke misije u Švicarskoj i autor knjige o Majci Tereziji, komentirao je svetu upornost ove skromne žene i svetice riječima: „Od početka svoga života, Majka Terezija izabrala je put u jednostavnosti, radu, u šutnji i život u molitvi. Ova tri principa i vrline učinili su da ona bude već za vrijeme zemaljskog života, poznata i primijećena, te smatrana živom sveticom, i da zadobije krunu nebesku i da zagovara pred Bogom sve ljude.“

„Kada mi je u Indiji pružila ruku imao sam osjećaj kao da me je netko dotaknuo čarobnim štapićem! Život bih od tada dao za nju. Zračila je tolikom karizmom, sugestijom i svetošću. Za nju nije postojao ni jedan zao čovjek, svi su bili dobri“ – rekao je u svome izlaganju mons. Mijo Gabrić, dekan Zbora prebendara Prvostolne crkve zagrebačke. Mons. Gabrić govorio je o gradnji kuća u Zagrebu i Skopju za sestre Misionarke ljubavi te na poteškoće koje su pri tome nastajale kao i načine kako ih je sveta Majka Terezija mudro i uspješno savladavala.

Dr. Drago Štambuk, prvi veleposlanik RH u Indiji (1995.-1998.), u vrijeme svoga veleposlaničkog mandata imao je priliku provesti puno vremena u društvu Majke Terezije. U svom govoru je istaknuo da je za njega Majka Terezija već za života bila sveta.   

U ime profesora Antona Nike Berishe sa Sveučilišta u Kalabriji u Italiji predavanje je pročitala Gentiana Fana: „Majčino sjedinjenje s milošću Božjom osjetile su i doživjele prije svega njezine suradnice i suradnici, ali i obični ljudi, koji su je susreli, pa makar to bilo i jedan jedini put. Tako istaknuti engleski pisac i novinar Malcolm Muggerdge kaže: Nikad nisam susreo osobu, koja me se toliko dojmila kao ona. Bilo je dovoljno da na brzinu kratko porazgovaraš, pa da ti ostane neizbrisiva uspomena. Poznavao sam osobe, koje nisu mogle suzdržati suze kad bi primijetile da je ona krenula (da ode), iako je susret mogao trajati samo toliko da se primi jedan njezin osmijeh, pijući šalicu čaja.“

 

Posljednje predavanje održala je sestra Ollga Dulaj, franjevka Bezgrešnog začeća Crnogorske provincije koja je istaknula: „Majčinstvo majke Terezije i njezin lik nepresušan su izvor nadahnuća i uzor života onima koji u njoj prepoznaju Boga i izvor njezinog majčinskog dostojanstva.“ 

Završetak programa obilježio je nastup Oratorijskog zbora crkve svetog Marka Cantores Sancti Marci koji su izveli tri skladbe. Posebna pozornost posvećena je skladbi „Nënë Tereza“ poznatog kosovskog kompozitora profesora Vincenca Gjinia. Cantores Sancti Marci  izveli su tu skladbu po prvi puta prije godinu dana u Skadru na koncertu organiziranom u povodu rođendana svete Majke Terezije, nakon toga na dan kanonizacije 4. rujna 2016. godine u Zagrebu i treći put upravo na Konferenciji u spomen na Majku Tereziju na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Nakon Konferencije uslijedilo je prigodno druženje.

 

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište