U ponedjeljak 27. travnja 2015. točno u 12 sati Hrvatsko katoličko sveučilište minutom šutnje pridružit će se inicijativi „Protect Universities from Attack“ (inicijativu je pokrenulo Europsko udruženje sveučilišta). Minutom šutnje odat ćemo počast svim ubijenima, kao i svima koji su pogođeni napadima u Keniji te ostalim napadima na sveučilišta i sveučilišne vrijednosti širom svijeta.

Početak i završetak minute šutnje na našem sveučilištu bit će oglašen alarmom. Ukoliko se u tom trenutku nađete na predavanju, ono će biti prekinuto minutom šutnje. Ukoliko u podne nećete biti na predavanju, minuti šutnje možete se pridružiti i u Sveučilišnoj kapelici ili jednostavno i dostojanstveno – na hodniku Sveučilišta.

EUA_Banner_PROTECT_FROM_ATTACK_3000x800_04_15_X1

 
 
Rektorski zbor Republike Hrvatske je podržao inicijativu EUA (European University Association) pod nazivom „Protect Universities from Attack“ pokrenutu nakon terorističkih napada koji su uslijedili na sveučilišnom kampusu u Garissi u Keniji 2. travnja 2015. kada je ubijeno 147 studenata, a najmanje 79 ljudi je ranjeno. 
 
Ovim putem pozivamo sva hrvatska sveučilišta da se pridruže ostalim europskim sveučilištima u osudi bilo kakvog oblika nasilja nad obrazovanjem te minutom šutnje u ponedjeljak, 27. travnja 2015 u 12 sati (po srednjoeuropskom vremenu) odaju počast svim ubijenima, kao i svima koji su pogođeni napadima u Keniji te ostalim napadima na sveučilišta i sveučilišne vrijednosti širom svijeta.
 
Ovim činom želimo upozoriti da je svaki čin nasilja ili napada na obrazovanje u suprotnosti s temeljnim sveučilišnim vrijednostima kao što je sloboda mišljenja i govora, tolerancija i autonomija, te se ugrožava temeljno pravo svake osobe na stjecanje kvalifikacija kojima će kasnije pridonijeti razvoju svoje zemlje i društva.
Napadi na sveučilišta, studente i znanstvenike slabe i uništavaju akademsku slobodu te imaju razarajući učinak na istraživanja, nastavu i pristup obrazovanju čime narušavaju dugoročni razvoj društva. Ističemo da je očuvanje slobode i sigurnosti sveučilišta i sveučilišne zajednice važno za osiguravanje napretka znanja te kulturni i znanstveni razvoj čovječanstva.
Potraga za znanjem nema granica i sveučilišna djelatnost nadilazi geografske i političke granice. Stoga se nadamo da ćemo na ovaj način potaknuti međunarodnu zajednicu na pokretanje aktivnosti za zaštitu sveučilišta te spriječiti slične tragedije u budućnosti.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište