logoU ponedjeljak 23. studenoga 2015. godine u 18 sati u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u dvorani Vijenac, uoči znanstvenog skupa o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu, dr. sc. Esther  Gitman održat će predavanje

 

Dr. Alojzije Stepinac, the Archbishop of Zagreb on Trial by Tito’s Regime, Historians and the Curent Serbian Regime

(Dr. Alojzije Stepinac, nadbiskup zagrebački na suđenju organiziranom od strane Titovog režima, povjesničari i sadašnja srpska vlast).

 Osnovicu predavanja doktorice Gitman činit će preporuka nadbiskupa Stepinca iz 1941. koju je poslao dušobriznicima, a odnosi se na građanske vlasti koje su prisiljavale vjerske prijelaze pravoslavaca u Hrvatskoj i u tom pogledu činile različite nepravilnosti:

Kada dođu k vama osobe židovske ili pravoslavne vjeroispovijesti, koje se nalaze u smrtnoj opasnosti, pa zažele konvertirati na katolicizam, primite ih, da spasite ljudske živote. Ne zahtijevajte od njih nikakvo specijalno vjersko znanje, jer pravoslavni su kršćani kao i mi, a židovska je vjera ona, iz koje kršćanstvo vuče svoje korijenje. Uloga je i zadaća kršćana u prvom redu spasiti ljude. kada prođe ovo vrijeme ludila i divljaštva , ostat će u našoj Crkvi oni, koji budu konvertirali zbog uvjerenja, dok će se ostali, kada opasnost prijeđe, vratiti u svoju.

(Citat preuzet iz A. Benigar: Alojzije Stepinac, hrvatski kardinal,  ZIRAL, Rim, Italija, 1974., str. 428.)

Za predavanje je osiguran simultani prijevod.

Nakon predavanja bit će otvorena izložba „Alojzije Stepinac u slici i riječi“ na kojoj će govoriti izv. prof. dr. sc. Frano Dulibić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca.

 

O autorici:

e.gitman_24.10.12_sliderDoktorica Esther Gitman doktorirala je na City University of New York, a spoznaje svog istraživanja sažela je u knjizi “Kad hrabrost prevlada” (When Courage Prevailed) koju je objavila 2011. godine Kršćanska sadašnjost. Knjigu obrađuje temu spašavanja i preživljavanja Židova u NDH te ulozi zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca u tom razdoblju. Nakon objavljivanja svoje knjige sustavno se bavi problematikom Židova u Hrvatskoj tijekom Drugog Svjetskog rata i pitanjem nedužnosti kardinala Alojzija Stepinca. U akademskoj godini 2013./2014. bila je gostujuća profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a studentima držala kolegij o spašavanju Židova.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište