Emilio Marin_ 2007

U petak, 22. ožujka 2013., tijekom prigodne ceremonije u Palači Magistrale u Rimu u Via dei Condotti (sjedište Malteškog reda) Fra’ Matthew Festing, princ i veliki meštar Suverenog viteškog Malteškog reda, predao je insignije malteškog viteza Emiliju Marinu, prorektoru za međunarodnu suradnju Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu. Emilio Marin je na zasjedanju Suverenog vijeća Reda, 6.-7. prosinca 2012. u Rimu, bio primljen kao vitez u kategoriji Gran Magistero. S obzirom da u Hrvatskoj ne postoji Asocijacija Malteškog reda, time je E. Marin povezan sa središnjom upravom Reda.

Emilio Marin je bio izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske pri Suverenom viteškom Malteškom redu (od 5. listopada 2005. do 2. ožujka 2011.). Odlikovao ga je princ i veliki meštar Fra’ Matthew Festing Velikim križem Pro merito Melitensi Suverenog viteškog Malteškog reda (2009.). Fra’ Matthew je prvi suveren Malteškog reda koji je službeno posjetio Hrvatsku 2008. (Zagreb, Osijek, Đakovo, Vukovar, Županja, Dubrovnik i Split).

Malteški red je upravo proslavio 900 godina priznanja od strane Svete Stolice, pa je tom prigodom vodstvo i članstvo Reda bilo u Bazilici sv. Petra, 9. veljače 2013., što je bila posljednja audijencije pape Benedikta XVI. prije objave odreknuća.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište