U Subotičkoj biskupiji je 13. studenog 2023. godine održana edukacija Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba za svećenike Subotičke biskupije. Na edukaciji je sudjelovao i novoizabrani biskup Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas. Uvodni dio edukacije je protekao u predstavljanju safeguardinga, kratkog uvoda u temu te u međusobnom upoznavanju sudionika i predavača. 

Temu “Zaštita maloljetnika i odraslih ranjivih osoba u Crkvi” je održao doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, dok je o temi “Granice u odnosima” govorila dr. sc. Anita Dučkić Sertić. Obje teme su popraćene diskusijama u koje su se uključili sudionici edukacije. Kroz interaktivna predavanja, radionice i prostor za pitanja i diskusiju sudionici dobili uvid u osnovne elemente zaštite maloljetnika ali i sami predložili teme i područja koja su aktualna.

U konačnici, sudionici su ispunili evaluacijske upitnike te dobili personalizirane potvrde za sudjelovanje. Sudionici su iznijeli svoje dojmove o održanoj edukaciji te izrazili želju za daljnjim educiranjem o ovoj tematici. Time je edukacija u Subotici privedena kraju. Cilj govora o ovim temama jest podizanje razine svijesti službenika Crkve te povećanje senzibilnosti u prepoznavanju zlostavljanja i zanemarivanja.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište