U Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, u Županji, je 16. listopada 2023. godine održana edukacija Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba pod nazivom “ Edukacije za svećenike i redovnike o prevenciji i zaštiti maloljetnika u đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. I. edukacija”. Predavači na edukaciji su bili program managerica Centra Jelena Zadro, mag. psych. i stručni suradnik Centra Damjan Kovač, mag. theol.

Uvodni dio edukacije je protekao u predstavljanju misije i vizije Centra te u međusobnom upoznavanju sudionika i predavača. Na edukaciji su sudjelovali nadbiskup Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Đuro Hranić te 16 svećenika županjskog, drenovačkog i osječkog dekanata.

O temi “Dostojanstvo čovjeka te uloga Crkva u zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba“ je govorio Damjan Kovač. Nakon predavanja je uslijedila interaktivna radionica nadahnuta vježbama iz transakcijske analize.

Potom je na red došla tema „Granice u odnosima“ koja je započela upitnicima o osobnim granicama koje su sudionici ispunjavali te su na temelju svojih rezultata za sebe mogli provjeriti kako stoje s vlastitim granicama. Predavački dio je većinom održala Jelena Zadro, uz dvije radionice vezane uz ovu temu, dok je Damjan Kovač predstavio dio predavanja o granicama.

Zatim je uslijedila tema „Termini i definicije na području zaštite maloljetnika i ranjivih osoba“ koju je održala Jelena Zadro te su se brojni sudionici uključili u živu raspravu o toj gorućoj tematici. Potom je uslijedila radionica s konkretnim i stvarnim primjerima na temelju kojih su sudionici morali donositi zaključke i primijeniti znanje koje im je netom preneseno.

U konačnici, sudionici su ispunili evaluacijske upitnike te dobili personalizirane potvrde za sudjelovanje. Sudionici su iznijeli svoje dojmove o održanoj edukaciji te izrazili želju za daljnjim educiranjem o ovoj tematici. Time je edukacija bila zaključena. Cilj govora o ovim temama jest podizanje razine svijesti službenika Crkve te povećanje senzibilnosti u prepoznavanju zlostavljanja i zanemarivanja.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište