U župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Splitu 28. svibnja 2022. godine Centar za promicanje dobrobiti ranjivih osoba Hrvatskog katoličkog sveučilišta održao je edukaciju “Promicanje dobrobiti maloljetnih i ranjivih osoba u Katoličkoj Crkvi” – Modul 1 – Uvod u zaštitu i dobrobit djece i ranjivih osoba. Djelatnicama i odgojiteljicama katoličkih vrtića predstavljena je misija i vizija Centra.

U prijepodnevnom dijelu edukacije predavanja pod nazivom: “Dostojanstvo čovjeka – interdisciplinarni pristup” i “Nasilje nad ranjivim osobama – oblici i vrste zlostavljanja; posljedice zlostavljanja; prepoznavanje rizičnih i zaštitnih čimbenika” održala je Jelena Zadro, mag. psych., program managera Centra. U popodnevnom dijelu programa sudionici su imali priliku poslušati predavanja voditeljice Centra mr. sc. Marine Šijaković: “Razumijevanje moći u crkvenim i društvenim institucijama“  i  “Kako dalje nakon zlostavljanja”.

Unutar cjelodnevne edukacije sudionice su putem radionica aktivno primijenili stečena znanja i vještine na stvarnim primjerima. Cilj prvog modula ove edukacije je omogućiti podizanje razine svijesti, povećanje osjetljivosti za prepoznavanje zlostavljanja i zanemarivanja uz konkretne upute o načinima postupanja kada se nasilje dogodi.

Na kraju edukacije sudionici su iznijeli svoje dojmove o održanoj edukaciji te izrazili želju za daljnjim educiranjem o ovoj tematici. Prisutnim sudionicima edukacije dodijeljena je potvrda o sudjelovanju.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište