Profesori i djelatnici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta posjetili su 21. i 22. rujna 2016. godine Međimurje. Prvoga dana obišli su župu i grad Prelog, gdje je misu u župnoj crkvi sv. Jakoba predvodio ustrajni čuvar međimurske baštine prof. dr. sc. Juraj Kolarić, dugogodišnji profesor na KBF-u i prebendar Prvostolnoga kaptola zagrebačkog.

Na početku mise, riječi dobrodošlice uputio je domaćin, župnik preč. Antun Hoblaj, a rektor HKS-a prof. dr. sc.  Željko Tanjić zahvalio je na pozdravnim riječima i istaknuo da je želja Sveučilišta i cijele zajednice upoznati krajeve naše domovine i postići što bolju povezanost djelatnika Sveučilišta.

Uvodeći u misno slavlje mons. Kolarić progovorio je o povijesti Međimurja i o ljubavi koju stanovnici toga kraja imaju prema zavičaju i domovini. Istaknuo je također kako je to povijesni pohod mladoga Sveučilišta Međimurju. U propovijedi je govorio o vrijednosti i važnosti ljubavi za život svakog čovjeka, ističući biblijske izričaje o ljubavi koji Boga opisuju upravo tom riječju.

Nakon mise župnik Hoblaj gostima je ukratko predstavio povijest i vrijednost župne crkve i istaknuo značajne ljude iz povijesti grada Preloga. Uslijedio je posjet muzeju Croata insulanus i susret s gradonačelnikom Ljubomirom Kolarekom, dr. vet. med. Sudionici puta pošli su potom u Donji Hrašćan, gdje ih je mons. Kolarić proveo kroz svoju vrijednu etnografsku zbirku.  

U poslijepodnevnim satima djelatnici HKS-a posjetili su Čakovec, razgledali grad i u staroj jezgri posjetili muzej Međimurja u kojemu je ovih dana izložena kaciga i sablja Nikole Šubića Zrinskoga povodom 450. obljetnice Sigetske bitke. Zanimanje je izazvao i muzej oldtimera vlasnika Ignaca Šardija u Selnici u kojemu su izloženi brojni primjerci automobila poput Tatre, Fiata, Škode, nekih američkih modela, zatim motora, traktora, odjeće i drugih vrijednih primjeraka.

Drugoga dana putnike je u župnoj crkvi sv. Jurja na Bregu dočekao župnik vlč. Ivica Puškadija, koji je predstavio povijest crkve i život župe. Uslijedio je obilazak Svetog Martina na Muri, najsjevernije župe i općine u Republici Hrvatskoj. Župnik vlč. Ivan Herceg upoznao je goste s prošlošću i životom župe posebno se osvrnuvši na štovanje sv. Martina. Načelnik Općine Franjo Makovec proveo je sudionike izleta najatraktivnijim lokacijama općine poznate po turizmu i poduzetništvu.

Dvodnevni je izlet, tijekom kojega su domaćini iskazali veliko gostoprimstvo, završen rektorovom zahvalom i molitvom na povratku u Zagreb.

 

 

Foto: Ivan Uldrijan

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište