NATJEČAJ: dvadeset stipendija za sudjelovanje na forumu Teologija u interdisciplinarnom dijalogu – »Relevantnost teologije u društvenoj zajednici i akademskoj raspravi« koji će se održati u Splitu, od 22. do 25. svibnja 2014.

            Forum Teologija u interdisciplinarnom dijalogu zajednički je projekt Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta prvenstveno namijenjen studenti(ca)ma sa ciljem razvijanja dijaloške misli između teologije i različitih društveno-humanističkih i prirodnih znanosti. Ovogodišnji forum posvećen je temi »relevantnosti teologije u društvenoj zajednici i akademskoj raspravi« i održat će se u Splitu od 22. do 25. svibnja 2014. Vijeće foruma nudi dvadeset stipendija koje uključuju financiranje puta i smještaja sudionicima foruma te objavljivanje najboljih završnih radova u hrvatskim znanstvenim časopisima.

            Na natječaj se mogu prijaviti svi studenti različitih znanstvenih područja, ali prednost imaju poslijediplomanti(ce) i studenti(ce) završnih godina diplomskog studija. Za prijavu potrebno je do 20. travnja 2014. poslati sažetak predviđene teme (do tri kartice teksta) na elektronsku adresu: tid@kbf-st.hr. Vijeće foruma će do 1. svibnja 2014. na internetskoj stranici https://www.kbf-st.hr objaviti imena dvadesetorice odabranih stipendist(ic)a, koji će svoje radove izložiti u polusatnom predavanju na samom forumu.

Tematske kategorije za radove su:

–          teologija u suvremenom društvu i medijima

–          kultura i teologija

–          (bio)etika i teologija

–          prirodne znanosti i teologija.

 

PREDSTAVLJANJE FORUMA

 

Forum Teologija u interdisciplinarnom dijalogu

 

Europska kultura i zapadna civilizacija većim su dijelom izgrađene na kršćanskim temeljima koji su danas često zanemarivani ili zanijekani. Kao sastavni dio te civilizacije, suvremeno hrvatsko društvo stoji na raskrižju. S jedne strane, postoje nametljive tendencije koje prate svjetske trendove osporavanja ili pobijanja kršćanskih vrijednosti koje su oblikovale hrvatsku kulturu i identitet, s druge strane, činjenica je da se velika većina hrvatskog naroda još uvijek deklarira katoličkom. Na tom stjecištu teologija je pozvana promišljati, raspravljati i ponuditi moguće smjernice, u dijalogu s ostalim društvenim čimbenicima i znanstvenim disciplinama.

Forum Teologija u interdisciplinarnom dijalogu zajednički je projekt Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Forum je prvenstveno namijenjen studenti(ca)ma i poslijediplomanti(ca)ma svih sastavnica hrvatskih sveučilišta koji žele na interdisciplinaran način razmišljati o društvenim, kulturnim i akademskim pitanjima koja se tiču hrvatskog društva i suvremenog svijeta, u suodnosu na teologiju. Kroz godišnje susrete bili bi obuhvaćeni četiri područja istraživanja i propitkivanja:

–          teologija u suvremenom društvu i medijima: prema službenim podacima, hrvatsko društvo čine 86% katolika, a sveukupno 92% religioznih ljudi. Teologija bi stoga trebala imati važno mjesto u društvu i biti prisutnija u medijima. Zašto tome nije tako i koja je uopće relevantnost teologije u današnjem hrvatskom društvu i svijetu?

–          kultura i teologija: u kojoj su mjeri kršćanska vjera i teologija danas povezani sa svijetom kulture? Je li suvremena kultura otvorena transcendenciji i na koje načine teologija može doprinijeti razumijevanju i razvoju kulture?

–          (bio)etika i teologija: danas pretežito živimo u znanstveno-tehničkom i neoliberalnom društvu u kojem su mnoge moralne i etičke vrijednosti zanemarivane ili pogažene u ime napretka, financijskog profita i neobuzdane uporabe slobode. Što teologija ima za reći u svijetu koji ne bira sredstva u postizanju svojih ciljeva i koji tehniku i novac stavlja ispred temeljna prava ljudske osobe?

–          prirodne znanosti i teologija: odnos vjere i razuma, teologije i filozofije, duhovno-humanističkih i prirodnih znanosti ključan je izazov modernog doba. Koliko je teologija habilitirana raspravljati o graničnim pitanjima prirodnih znanosti i ljudske spoznaje? 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište