obe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U petak 26. travnja od 13 do 14 sati u Sveučilišnoj kapeli održan je prvi duhovni susret za zainteresirane studente i djelatnike HKS-a. Sugestivno ozračje kapelice i srdačnost  sudionika pridonijeli su opuštenom ugođaju. Animator brat Dražen Marija pozvao je na otvorenost Duhu Svetomu i potaknuo na svijest o Božjoj prisutnosti. Potom su se sudionici molitvom preporučili u zagovor Blaženoj Djevici Mariji, za koju je istaknuto da je uvijek bila otvorena poticajima Božjega Duha. 

 U svjetlu odnosa prema Bogu kao prema stvarnoj osobi  brat Dražen objasnio je značenje raznih tjelesnih gesta u molitvi i liturgiji: stajanje, sjedenje, klečanje, sklapanje i polaganje ruku, prostracija itd. Te geste imaju smisla, ako su izričaj živog odnosa s prisutnim Bogom, ali mogu i sa svoje strane podsjetiti na zaboravljene vidove tog odnosa. 

obe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bila je to priprava za molitvu u kojoj su svi zauzeli stav klanjanja pred otajstvom živoga Isusa Krista u presvetom euharistijskom otajstvu, izloženom na oltaru kapelice. Kroz molitvu u pjesmi, govoru i šutnji svatko je imao priliku osjetiti Isusovu prisutnost i primiti snagu njegove ljubavi. Molitvenom ugođaju puno je pomogao glazbeni doprinos dviju gostujućih studentica s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Sljedeći susret je u petak, 3. svibnja 2013. u 13 sati. U prvom dijelu sastojat će se od nagovora i razgovora o temeljima duhovnoga života, a u drugom od meditativne molitve. Na ovo okupljanje svi su dobrodošli te ono nastavlja biti traženje najboljeg načina kako odgovoriti na duhovne potrebe na našem Sveučilištu. Dobrodošli su prijedlozi u osmišljavanju tema i dinamike susreta kao i aktivno sudjelovanje, npr. glazbom ili drugim oblicima duhovnoga stvaralaštva.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište