U Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu je od 29. do 30. kolovoza održana Katehetska ljetna škola za vjeroučiteljice i vjeroučitelje u osnovnim školama u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije i Agencije za odgoj i obrazovanje. Ovaj dvodnevni državni stručni skup ove je godine u središtu imao temu „Odgoj učenika – zajednički izazov Crkve i društva“. Dr. sc. Leali Osmančević je prvoga dana održala predavanje „Digitalni savez“ u obrazovanju – znak novoga puta u školstvu? u kojem se osobito osvrnula na prilike i izazove koje je digitalna era unijela u obrazovni sustav kao i značenje te razvoj digitalnih alata za integraciju u sustav odgoja i poučavanja s naglaskom na nastavu vjeronauka.

 

U predavanju je pojasnila i ulogu te načine uporabe medija kao odgojno-obrazovnoga alata u nastavi, ali i korisnoga saveznika pri osmišljavanju digitalno uvjetovane nastave koja najprije podrazumijeva precizno i sustavno razumijevanje medija i njihove uloge u društvu, a potom i u nastavi, a sve s ciljem što ranijeg usvajanja i poučavanja vještine kritičkoga mišljenja i vrednovanja različitih sadržaja kojima je društvo, s naglaskom na djecu, svakodnevno izloženo. Učenici kao medijski korisnici svoje kritičko vrednovanje, buduće donošenje odluka, ali i kreiranje mišljenja oko društveno relevantnih tema, temelje imaju upravo u osnovnoškolskoj nastavi te kroz nastavu vjeronauka – jednoga od temeljnih predmeta za razumijevanje cjelovitosti i sveobuhvatnosti stvarnosti „digitalnoga saveza“ u školstvu te kvalitetne platforme za pretvaranje digitalnih izazova u trajne digitalne prilike.

 

Više od 250 prisutnih vjeroučitelja i vjeroučiteljica je kroz predavanja dobilo i konkretne te primjenjive primjere korištenja digitalnih alata u nastavi te bilo upoznato s važnošću povezivanja i suradnje kao ključnih tipova djelovanja u izgradnji kvalitetnijeg i digitalno upotpunjenijeg nastavnoga procesa, a sve u službi najšire zajednice i poveznica između obitelji, župa i škola kroz odgoj čije se temeljne vrijednosti ne gase dolaskom digitalnih alata. Ovogodišnja Katehetska ljetna škola završila je zaključcima svih predavanja kao i interaktivnih radionica i primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka u hrvatskim osnovnim školama.

 

Cjeloviti program škole dostupan je na poveznici.