Dr. sc. Esther Gitman dobitnica medalje za posebne zasluge u širenju istine o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu

Dr. sc. Esther Gitman s Upravom Hrvatskog katoličkog sveučilišta

Dr. sc. Esther Gitman primila je u petak 27. studenoga 2015. godine u Vijećnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta medalju za posebne zasluge u širenju istine o blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.

Medalju joj je predao u ime kardinala Josipa Bozanića mons. Ivan Šaško koji je rekao:
Darovat ću ono što je kardinal zapravo zamolio da se gospođi Gitman daruje. Medalja je to  koja je napravljena povodom 25. obljetnice biskupske službe kardinala Bozanića i  posvećena je papi Ivanu Pavlu II. I tu nalazimo poveznicu, budući da je on proglasio blaženim, blaženoga Alojzija i s druge strane uz njegov lik ovdje su napisane i riječi na latinskom koje je on izgovorio da budemo radosni svjedoci novih vremena. U tome smislu nadam se da će ova medalja kao podsjetnik na ovo današnje zahvaljivanje nositi i dalje našu Esther da unosi u naše živote radosno svjedočanstvo i da njoj bude također govor o utjesi koju je donijela i koju nosi, vjerujem i za osobni život.   

Kao domaćin Sveučilišta u ime rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića s nekoliko riječi sve prisutne  pozdravio je  prof. dr. sc. Gordan Črpić prorektor za organizaciju i gospođi Esther darovao u ime Sveučilišta zahvalnicu, monografiju o rektorskom lancu, svijeću sa znakom našeg Sveučilišta i buket ruža.

Ovom prigodom u ime našeg Sveučilišta predajemo doktorici Gitman zahvalnicu za sve dobro i veliko što je učinila za ovo naše malo i mlado Sveučilište. Zahvaljujemo doktorici Gitman za neumorno širenje istine o blaženom Alojziju kard. Stepincu i iskreno prijateljstvo prema  Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Esther je u srcima svojih studenata i cijele naše Sveučilišne zajednice. –  rekao je prof. dr. sc. Gordan Črpić.

Dr. sc. Esther Gitman zahvalila se svima prisutnima, a posebno je spomenula svoja „dva učitelja“ dr. sc. Juru Krištu i dr. sc. Josipa Kolanovića i naglasila kako su oni uvijek imali vremena za sva njezina pitanja i s strpljenjem su joj rasvjetljavali nepoznanice koje je ona stavila pred njih.

Ja ću nakon kratkoga odmora ponovno krenuti istraživati, jer je nemoguće sve odjednom sve saznati. Svaki put se istraživanjem nešto novo otkrije i dogodi se mali pomak. Zato se nadam da će papa Franjo razumjeti što se tu dogodilo i da će razumjeti ovoga čovjeka koji je u lošim vremenima imao takvu veliku dužnost spasiti i pomoći.- rekla je u svom kratkom govoru dr. sc. Esther Gitman.

Uz nastavnike, djelatnike i prijatelje doktorice Esther Gitman dodjeli medalje nazočili su uz prorektora za organizaciju i poslovanje prof. dr. sc. Gordana Črpića prorektorica za nastavu izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektor za znanost izv. prof. dr. sc. Hrvoje Štefančić, prorektor za međunarodnu suradnju  prof. dr. sc Emilio Marin, pročelnik Odjela za povijest doc. dr. sc. Ivan Majnarić, pročelnica Odjela za psihologiju doc. dr. sc. Marija Šakić Velić, zamjenica pročelnice Odjela za psihologiju dr. sc. Ivana Vrselja, nastavnici i djelatnici Sveučilišta.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište