Naš doktorand iz Laboratorija za etiku digitalnih tehnologija u zdravstvu (Digit-HeaL) Luka Poslon pohađao je tečaj pod naslovom Health Data and AI: Responsible Innovation, Ethics and Regulatory Strategies u Zürichu od 29. siječnja do 31. siječnja 2024. Tečaj su organizirali Health Ethics & Policy Lab pri Odjelu za zdravstvene znanosti i tehnologiju te ETH AI Center pri ETH Zürich.

Trodnevni tečaj pružio je dubinsko razumijevanje etičkih i regulatornih izazova koji proizlaze iz upotrebe velikih podataka i umjetne inteligencije u zdravstvenom sektoru. Tečaj je pokrivao teme kao što su privatnost, pristranost, transparentnost i objašnjivost, pravednost i nediskriminacija. Tečaj je ponudio pregled nedavnih regulatornih razvoja i načina upravljanja u zdravstvom sektoru. Dinamično akademsko okruženje na ETH-u omogućilo je polaznicima neposredan dijalog s liderima, praktičarima i vodećim znanstvenicima u polju umjetne inteligencije i zdravstvene zaštite. Neophodno je nastaviti se baviti izazovima implementacije umjetne inteligencije u zdravstvenoj skrbi zbog sve većeg utjecaja kojeg digitalne tehnologije imaju na društvo.

Ciljevi učenja tečaja uključivali su sljedeće:

– Razumijevanje ekosustava zdravstvenih podataka, životnog ciklusa podataka i lanca vrijednosti te uključenih dionika;

– Identificiranje i kritičko ispitivanje ključnih etičkih izazova povezanih s korištenjem zdravstvenih podataka i umjetne inteligencije kroz primjere iz stvarnog života i studije slučaja;

– Procjena trenutnih strategija, pristupa za rješavanje glavnih etičkih izazova i potencijalnih negativnih i pozitivnih strana rješenja;

– Analiza regulatornih trendova i okvira koji uređuju korištenje podataka, umjetne inteligencije i zdravstvenih aplikacija koje proizlaze iz njih.

Više informacija o ovom tečaju možete pronaći na poveznici.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište