Hrvatsko katoličko sveučilište osnovano je 3. lipnja 2006. godine, a ususret tom danu osnutka, akademska zajednica Hrvatskog katoličkog sveučilišta obilježila ga je zajedničkim slavljem u četvrtak 1. lipnja 2017. dodjelom nagrade najboljoj volonterki,  proglašenjem najuspješnijih studenata fotografa koji su sudjelovali u fotografskom natječaju s temom “Putovanja” te proglašenjem najboljih studenata u  akademskoj godini 2015./2016.

Na početku svečanosti okupljenim članovima akademske zajednice obratio se prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta koji je pozdravio sve prisutne  i zahvalio svima na dolasku: „Čestitam vama dragi studenti i studentice na postignutim uspjesima i želim vam obilje Božjeg blagoslova u daljnjem radu. Čestitam svim sudionicima foto natječaja i pobjednicima, koje ćemo uskoro proglasiti. Sretan sam što smo se danas okupili u ovako velikom broju na jedanaestu obljetnicu osnutka Sveučilišta.„ – rekao je Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Razmišljajući o temi fotografskog natječaja Putovanja, Rektor je naše Sveučilište usporedio s jednim intelektualnim i duhovnim putovanjem koje se svakodnevno, već jedanaest godina od osnutka Sveučilišta, izgrađuje i usavršava na svome Putovanju stvaranja duge povijesti Hrvatskog katoličkog sveučilišta.“

U ime Studentskog zbora obratio se njegov predsjednik Marko Mikulec, student Odjela za povijest, istaknuvši kako je Studentski zbor ponosan na nagrađene studente, ali naročito one koji svom marljivošću i trudom unazad nekoliko godina ostvaruju najbolje prosjeke. Posebno je istaknuo kolegicu Veroniku Novoselac koja je i na studiju Odjela za komunikologiju i na studiju Odjela za povijest studentica s najvećim prosjekom ocjena.

Na početku svečanosti prikazana je reportaža doc. dr. sc. Krunoslava Novaka o biciklističkom hodočašću na Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovar. Na put s su se uz doc. dr. sc. Krunoslava Novaka uputile studentice druge godine diplomskog studija psihologije Iva Plejić i Josipa Ančić, Ante Milat, Kristijan Končinski, Marko  Domitrek, a kasnije im se pridružio i Domagoj Baričić. Doc. dr. sc. Krunoslav Novak rekao je na predstavljanju reportaže da je put od 355 km bio jedan izazov koji su svi uz Božji blagoslov uspješno savladali.

Uslijedila je podjela nagrada i proglašenje najboljih studenata.

U akademskoj godini 2015./2016.  za najaktivniju volonterku Volonterske skupine HKS-a proglašena je studentica druge godine diplomskog studija Sociologija Nika Đuho. Uz rektora Tanjića nagradu joj je dodijelila voditeljica Volonterske skupine HKS-a Valentina Šipuš.

Potom je uslijedilo proglašenje najboljih studenata fotografa. Na Hrvatskom katoličkom sveučilištu od 20. travnja do 12. svibnja 2017. godine održan je fotografski natječaj s temom putovanja. Natječaj je bio organiziran u cilju promocije kreativnosti studenata HKS-a. Pokrovitelj Natječaja bila je Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta u Kanadi. Na natječaj se prijavilo 68 autora i ukupno 192 fotografije. U ime ocjenjivačkog povjerenstva sastavljenog od sveučilišnih nastavnika i suradnika Sveučilišta govorio je član povjerenstva izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić,  koji se nakratko osvrnuo na sve pristigle radove rekavši kako je ova tema izazvala zanimanje velikog broja studenata i kako su fotografije osim u Hrvatskoj snimljene po cijelom svijetu od Kalifornije do Japana.Najboljom fotografijom proglašena je fotografija studenta Marina Pavelića pod nazivom „Svijet u ruksaku“, drugo mjesto osvojila je studentica Bernarda Anja Buden s fotografijom „Srna“, a treće mjesto osvojila je studentica Ana Vukelić s fotografijom „Kuba“. Izložba najboljih dvadeset fotografija iz fotografskog natječaja može se razgledati na prvom katu Sveučilišta.

Nakon podjele nagrada najuspješnijim studentima fotografima uslijedilo je proglašenje najboljih studenata u akademskoj godini 2015./2016.

Najbolji studenti Odjela za psihologiju u akademskoj godini 2015./2016.:
1. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija –
Valentina Martinović i Mihaela Ovčar, ponderirani prosjek 5,000
2. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija –
Maria Paluh, ponderirani prosjek 4,700
3. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija –
Natalija Smrtić, ponderirani prosjek 4,867
1.godina diplomskog sveučilišnog studija Psihologija –
Valentina Štehec, ponderirani prosjek 5,000

Najbolji studenti Odjela za sociologiju u akademskoj godini 2015./2016.:
1. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Sociologija –
Zrinka Babić, ponderirani prosjek 4,651
2. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Sociologija –
Anamaria Malešević, ponderirani prosjek 4,742
3. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Sociologija –
Doris Lepoša, ponderirani prosjek 4,493
1.godina diplomskog sveučilišnog studija Sociologija –
Nika Đuho, ponderirani prosjek 4,921

Najbolji studenti Odjela za povijest u akademskoj godini 2015./2016.:
1. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest –
Zrinka Todorić, ponderirani prosjek 4,714
2. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest –
Mirela Lončar, ponderirani prosjek 4,508
3. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Povijest –
Tomislav Smoličić, ponderirani prosjek 4,4781
1.godina diplomskog sveučilišnog studija Povijest – Stari i srednji vijek –
Martina Hukavec, ponderirani prosjek 4,667
1.godina diplomskog sveučilišnog studija Povijest – Suvremena povijest –
Veronika Novoselac, ponderirani prosjek 4,916

Najbolja studentica Odjela za komunikologiju u akademskoj godini 2015./2016.:
1. godina preddiplomskog sveučilišnog studija Komunikologija –
Veronika Novoselac, ponderirani prosjek 4,833

Najbolji studenti Odjela za sestrinstvo u akademskoj godini 2015./2016.:
1.godina izvanrednog preddiplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo –
Maja Ćužić, ponderirani prosjek 4,619
1.godina izvanrednog diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo –
Vlatka Trupunić, ponderirani prosjek 4,217

U ime nagrađenih studenata okupljenima se u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ obratila studentica Odjela za povijest i Odjela za komunikologiju Veronika Novoselac: „Neizmjerna mi je čast i privilegija sve vas radosno i od srca pozdraviti te vam reći hvala u ime svih nagrađenih studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta u akademskoj godini 2015./2016. Ova nam je nagrada ne samo poticaj za daljnja nadanja, već i dokaz kako se upornošću, ustrajnošću, ljubavlju, trudom i žrtvom uz razumijevanje i dozu strpljivosti, pomicanjem kamenčića mogu pomaknuti planine. Hvala svima koji ste bili i koji jeste dio našeg puta na svemu; svemu dobrome što ste za na učinili, ali i dobrome koje ne prestajete činiti.“

Svečanom ozračju pjesmom su doprinijeli Mješoviti pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta i grupa studentica Odjela za komunikologiju.

Foto: Bernarda Anja Buden i Marija Tomas

 

Hrvatsko katoličko sveučilište