U srijedu 3. lipnja 2020. u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ prigodom svečanog akademskog čina povodom Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta održana je dodjela nagrada dobitnicima fotonatječaja. Dodjelu nagrada moderirao je doc. dr. sc. Krunoslav Novak, zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju i predsjednik Povjerenstva za fotonatječaja 2020.

U svom govoru docent Novak koji je istaknuo: Pridružujem se svim pozdravima i čestitkama za Dan našeg sveučilišta koje ove godine obilježavamo skromno, ali punog srca i zahvalnosti što smo unatoč svim teškoćama koje je pred nas stavila pandemija, uspjeli privesti kraju ovaj semestar koji je bio puno neizvjesnosti, novosti i izazova o kojima nismo ni sanjali da nam se mogu dogoditi. Te čestitke i zahvale koje vjerujem da mogu u ovome trenutku izreći i u ime ocjenjivačkog povjerenstva 7. Fotografskog natječaja za studente Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, idu svima: upravi, pročelnicima, nastavnicima, djelatnicima svih stručnih službi našeg Sveučilišta, a posebno studentima i njihovim obiteljima, koji su nas u ovome vremenu pratili preko interneta i na ta način se veliko srce našeg malog Sveučilišta širilo do svih domova naših studenata.  Na ovogodišnji Natječaj koji je bio na temu „Pogled s prozora“ bilo je prijavljeno čak 290 fotografija, a sudjelovalo je 113 autora. To je do sada najveći odaziv otkako organiziramo fotografske natječaje za naše studente. Vjerujem da su naši studenti i na ta način željeli pokazati svoju povezanost sa svojim Sveučilištem, a tema koju smo zadali bila je nekako znakovita za ovo vrijeme. Razmišljajući o tome kako su mnogi bili u određenom smislu povezani s fizičkim svijetom samo promatrajući ga kroz vlastiti prozor, htjeli smo potaknuti naše mlade autore da prepoznaju kako i njihov pogled s prozora ima svoju ljepotu, iako im se možda čini običan i svakodnevni.

Od 290 fotografija ocjenjivačko povjerenstvo je svojim ocjenama odabralo 20 najboljih, koje će biti izložene na 1. katu Sveučilišta, a među tih 20 nalaze se i 3 pobjedničke fotografije čije ćemo autorice nagraditi. Bilo je više dobrih fotografija, ali ocjenjivačko povjerenstvo je imalo zadatak odabrati 20 najboljih i pobjedničke. Svaki od članova povjerenstva individualno je davao ocjene svakoj fotografiji. Ocjene su zbrojene i tako smo dobili pobjednike. Zahvaljujem članovima povjerenstva koji su se i ove godine spremno odazvali. U povjerenstvu za ocjenjivanje ove godine bili su: profesori našeg Sveučilišta: Tomislav Anić, Roko Mišetić, Luka Šešo i Ivan Uldrijan; zatim voditelj Knjižnice HKS-a Tomislav Murati te Nikola Bilić, fotograf ih Toronta u Kanadi.

Sponzor fotografskog natječaja i ove godine je Župa Naše Gospe Kraljice Hrvata u Torontu, kojima zahvaljujem na čelu s župnikom vlč. dr. Mladenom Horvatom. Također želim zahvaliti i upravi HKS-a što podržava inicijative kojima potičemo kreativnost naših studenata. Hvala i svim studentima koji su se i ove godine odazvali na sudjelovanje. 

Svim prisutnima, kao član povjerenstva obratio se pročelnik Odjela za sociologiju izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić, koji nije mogao sakriti sreću oko uspješno provedenog natječaja s obzirom na sve što je Zagreb i čitav svijet pogodilo u protekla tri mjeseca:
Autori su pokazali izuzetnu vještinu korištenja kamenog, drvenog, metalnog okvira ili virtualnog okvira u kompozicijama svojih fotografija čime je kreativnost naših studenata došla do izražaja. Vjerujem da sam svojim izlaganjem probudio znatiželju u vama da pogledate izložbu koja je izložena na prvom katu našega Sveučilišta, stoga da ne duljim, zahvaljujem se pokrovitelju ovog fotonatječaja  Župi Naše Gospe Kraljice Hrvata iz Toronta i svim sudionicama i sudionicima natječaja, a vas sve skupa zamolio bih da nam ne zamjerite ukoliko se ovaj odabir najboljih triju fotografija ne slaže s vašim osobnim mišljenjem.      

Treće mjesto osvojila je studentica Ana Čolić koja je svoju fotografiju Nebo i zemlja opisala : Daleko, ali blizu. Odvojeni, ali povezani.

Studentica Veronika Šimić dobitnica je druge nagrade za fotografiju: Priroda iz dvorca Neuschwanstein koja prikazuje prirodu s prozora bajkovitog dvorca u Bavarskoj. Nastala je tijekom izleta s obitelji. Sama priroda fotografiju čini vrlo mističnom i daje osjećaj tajnovitosti.  Starinski prozori nagovještavaju i daju prikaz onoga što je unutar dvorca.

Prvo mjesto pripalo je studentici Ivani Brdar koja je svoju fotografiju Čarolija starih zidina opisala stihovima:

Stari su zidovi ti,
al’ još se drže.
Pogled s njih
je čarolija prava.

Kule i dvorci,
u njima su živjeli borci
koji su se borili
za to nebo plavo
i more Jadransko.

Prigodne nagrade dodijelio je predsjednik Povjerenstva doc. dr. sc. Krunoslav Novak i rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić.

Na kraju svečanosti okupljenima se putem video čestitke obratio vlč. Mladen Horvat, zahvalivši svim sudionicima na predanosti i kreativnosti te čestitao dobitnicama nagrada sedmog fotonatječaja.

U ime cijele akademske zajednice čestitamo svim sudionicima, a osobito Ivani, Veroniki i Ani na osvojenim nagradama. 

 

Virtualnu izložbu možete razgledati na našem Youtube kanalu.

Hrvatsko katoličko sveučilište