U ponedjeljak 28. studenoga 2022. na Hrvatskome katoličkom sveučilištu dodijeljene su stipendije za akademsku godinu 2022./2023. iz HKS-ovog Stipendijskog fonda ‘Marko Franović’ i iz vlastitih sredstava Sveučilišta.

Uz stipendiste svečanom akademskom činu u dvorani „Blaženi Alojzije kard. Stepinac“ prisustvovali su prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić i prorektor za znanost i predsjednik Povjerenstva za dodjelu stipendija prof. dr. sc. Roberto Antolović, pročelnice i pročelnici, prodekanica za nastavu Medicinskog fakulteta doc. dr. sc. Elvira Lazić Mosler, tajnica Sveučilišta Kristina Ćebetarević, sveučilišni kapelan vlč. Branimir Jagodić. Svečanom činu preko ZOOM platforme uključio se i donator gospodin Marko Franović iz Australije.

U ime rektora prof. dr. sc. Željka Tanjića cijenjenom skupu  obratio se prorektor za nastavu prof. dr. sc. Roko Mišetić, čestitavši svim stipendistima na dodijeljenim stipendijama. „Dodijeljene stipendije znatno su veće nego prethodne godine i odgovor su na krizu u kojoj se nalazimo. One su također i znak Sveučilišta i našeg donatora Marka Franovića da ste prepoznati kao izvrsni studenti. Želim da stipendiju iskoristite na najbolji mogući način i da svojim radom i studiranjem budete primjer kolegama na  Sveučilištu“ – istaknuo je prorektor Mišetić.

U ime povjerenstva za dodjelu stipendija prorektor prof. dr. sc. Roberto Antolović  u svom je obraćanju rekao kako u vremenu nakon pandemijskih godina, u jeku ekonomske krize i nepravednog rata u Ukrajini koji ima izravne posljedice na kretanje svjetske ekonomije,  nije lako studirati i biti student. „Današnja dodjela stipendija je još jedan u nizu potpora i dodatni dokaz  brige našeg Sveučilišta za naše studente. Zahvaljujući dobroti našeg donatora gospodina Marka Franovića, hrvatskog iseljenika iz Australije, čovjeka koji zna i  prepoznaje važnost kulture odgoja i veliku važnost obrazovanja, a napose stipendiranja izvrsnih studenata, svojim donacijama aktivno i uvijek spremno pomaže u ostvarivanju ciljeva našeg Sveučilišta jer vjeruje u njegov sveprisutni hrvatski i katolički identitet. I ove godine uspjeli smo ostvariti našu želju da iz vlastitih sredstava Sveučilišta i sredstvima našeg donatora gospodina Franovića nagradimo nabolje studente na našem Sveučilištu te da ujedno u najvećoj mogućoj mjeru omogućimo i lakše studiranje studentima slabijeg socioekonomskog statusa te da ohrabrimo za studiranje studente s invaliditetom“- rekao je prorektor Antolović te istaknuo kako Hrvatsko katoličko sveučilište poklanja veliku pozornost svojim studentima i nastoji im omogućiti što bolje uvjete rada, što će biti još izraženije u predstojećim godinama koje nam donose potpunu obnovu sveučilišnog Kampusa.

Uz prorektore Antolovića i Mišetića član povjerenstva je bio i doc. dr. sc. Odilon Singbo s Katedre za teologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta.  

U skladu s Natječajem dodijeljeno je ukupno 17 stipendija: 11 stipendija u kategoriji za studentsku izvrsnost, dvije stipendije za studente slabijeg socio-ekonomskoga statusa, jedna stipendija za studente s invaliditetom, jedna stipendija za studente bez odgovarajuće roditeljske skrbi i dvije su stipendije dodijeljene za studente djecu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.  Ukupni iznos svake pojedine stipendije iznosi 15.060 kuna.

Stipendije su dobili sljedeći studenti:

 1. Ivona Škrinjar, prijediplomski sveučilišni studij Sestrinstvo;
 2. Matea Tolić, diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo;
 3. Antonio Treppo, prijediplomski sveučilišni studij Sociologija;
 4. Ana Posarić, diplomski sveučilišni studij Sociologija;
 5. Martina Špilek, prijediplomski sveučilišni studij Povijest;
 6. Josip Jurić Šolto, diplomski sveučilišni studij Povijest;
 7. Veronika Karlović, prijediplomski sveučilišni studij Komunikologija;
 8. Magdalena Magdić, diplomski sveučilišni studij Komunikologija;
 9. Dea Šaravanja, prijediplomski sveučilišni studij Psihologija;
 10. Lucije Radić, integrirani prijediplomski i diplomski sveučilišni studij Medicina;
 11. Mihaela Dodić, prijediplomski sveučilišni studij Komunikologija;
 12. Toni Pavlović, prijediplomski sveučilišni studij Psihologija;
 13. Lucija Pandžić, prijediplomski sveučilišni studij Psihologija;
 14. Dominik Neferanović, diplomski sveučilišni studij Povijest;
 15. Doris Božičević, prijediplomski sveučilišni studij Komunikologija;
 16. Petra Solić, diplomski sveučilišni studij Psihologija;
 17. Matea Valešić, diplomski sveučilišni studij Sestrinstvo.

U ime stipendista zahvalni govor održala je Matea Tolić, studentica diplomskog sveučilišnog studija Sestrinstvo.

“Najprije bih zahvalila Sveučilištu koje u svome radu pokazuje da smo svi jedna velika zajednica. Predivno je biti dijelom akademske zajednice koja prepoznaje, potiče i nagrađuje trud svojih studenata. Nije uvijek lako uskladiti osobni život s akademskim obvezama, ali znajući da studiramo na Sveučilištu koje prepoznaje zalaganje i trud svojih studenata, vjerujem da to svima postaje malo lakše. … Veliko hvala i našem donatoru, gospodinu Marku Franoviću, koji prepoznaje, cijeni i nagrađuje izvrsnost studenata. Lijepo je vidjeti takvo velikodušno i nesebično djelovanje, kao i želju za ulaganjem u nas mlade. U suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem svake godine olakšate život nekolicini studenata te smo vam na tome neizmjerno zahvalni.“- rekla je Matea Tolić.

Donator Marko Franović također se obratio stipendistima i čestitao im na dodijeljenim stipendijama te im čestitao što su za svoj studij odabrali upravo Hrvatsko katoličko sveučilište. Govoreći o uspjehu i kako postati i ostati uspješan, Marko Franović je studentima poručio kako je važno studirati, korisno provoditi vrijeme studija, a onda raditi i štedjeti.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište