U Hrvatskom saboru u utorak 7. ožujka 2023.  doc. dr. sc.  Ivana Brstilo Lovrić s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta sudjelovala je na okruglom stolu na temu “Slobodna nedjelja i dostojanstveno radno vrijeme” u organizaciji nezavisne zastupnice Marijane Petir s ciljem rasprave o Izmjenama i dopunama Zakona o trgovini.

Pozdravivši okupljene socijalne dionike saborska zastupnica Marijana Petir otvorila je raspravu istaknuvši da u Hrvatskoj trgovine prema Zakonu koji je sada na snazi mogu raditi svih 365 dana u godini, 24 sata na dan te da takvo stanje nije u skladu s ustavnim vrednotama koje radnicima garantiraju pravo na tjedni odmor i koje Hrvatsku definiraju kao socijalnu državu. Okupljenima se obratio osnivač Hrvatskog saveza za slobodnu nedjelju fra Bože Vuleta, prvoborac inicijative za slobodnu nedjelju koja u balansu sfere rada i odmora vidi perspektivu društvenoga razvoja i dobrobiti. Ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović potom je predstavio prijedlog Izmjena i dopuna Zakona o trgovini prema kojemu poslodavci mogu birati maksimalno 16 radnih nedjelja, u skladu s potrebom ravnoteže između privatnog i poslovnog života građana. O pozitivnom iskustvu poslovne dobiti, podrške radnika i lokalne zajednice očitovao se gospodin Ivica Katavić, vlasnik KTC trgovačkog lanca koji je samoinicijativno prije tri godine uveo slobodnu nedjelju. Znanstvenica doc. dr. sc. Ivana Brstilo Lovrić s Odjela za sociologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta dala je istraživački osvrt o slobodnoj nedjelji u hrvatskom društvu, istaknuvši sustavno većinsku građansku podrška slobodnoj nedjelji kao civilizacijskoj stečevini te platformi općeg dobra i kvalitete života koja se onda reflektira na kulturu rada i poduzetničku klimu.

U panel raspravi poticao se dijalog brojnih socijalnih partnera, među kojima je sudjelovao Dražen Opalić – pomoćnik ministra u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Zlatica Štulić – predsjednica Sindikata trgovine u SSSH, Irena Weber – glavna direktorica Hrvatske udruge poslodavaca, Krešimir Sever – predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske, Josip Zaher – savjetnik predsjednika u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Filip Mance – savjetnik u Hrvatskoj obrtničkoj komori, Damir Aščić – predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Republike Hrvatske, više saborskih zastupnika, predstavnika medija i zainteresirane javnosti.

Fotografije su preuzete s mrežnih stranica sabor.hr

Više o okruglom stolu na priloženoj poveznici.