Doc. dr. sc. Ivica Matić, zamjenik pročelnice Sveučilišnog odjela za sestrinstvo, sudjelovao je na 13. međunarodnom kongresu Hrvatske udruge medicinskih sestara “Sestrinstvo bez granica” koji se održavao u Opatiji od 21. – do 24. ožujka 2024. Kongres je okupio stručnjake iz područja zdravstvene njege, promičući razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi. Tema ovogodišnjeg kongresa „Izazovi i modeli zapošljavanja medicinskih sestara i tehničara“ postavila je temelje za rasprave koje su obogatile i inspirirale sve prisutne. Kongres je poslužio kao platforma za razmjenu ideja i najboljih praksi, doprinoseći tako profesionalnom razvoju i napretku u području zdravstvene njege. Diskusije i prezentacije su pokazale širok raspon tema i izazova s kojima se djelatnici u sestrinstvu: od zapošljavanja i obrazovanja do inovacija u praksi. Sudjelovanje na ovakvim događajima ključno je za razvoj struke, za upoznavanje s najnovijim trendovima i istraživanjima, dijeljenje vlastitih iskustava i rješenja za poboljšanje kvalitete zdravstvene njege.

Docent Matić bio je član stručnog odbora kongresa i sudjelovao je u oblikovanju programa „Sestrinstvo bez granica“. Moderirao je okrugli stol na temu “Izazovi i modeli zapošljavanja medicinskih sestara i tehničara”, gdje se raspravljalo o ključnim pitanjima koja utječu na tržište rada u zdravstvu. Rasprava je bila živa, s naglaskom na pronalaženje održivih rješenja za izazove s kojima se medicinske sestre i tehničari susreću na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Održao je također plenarno predavanje “Između tradicije i inovacije: razvojni put Sveučilišnog odjela za sestrinstvo na Hrvatskom katoličkom sveučilištu”. Predavanje je bilo usmjereno na prikaz dosadašnjeg rada Sveučilišnog odjela za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Docent Matić imao je također dvije prezentacije na posterima. Prvi rad „Igrifikacija u nastavi zdravstvene njege“ istražuje kako se igre mogu koristiti kao efektivno sredstvo učenja u obrazovanju medicinskih sestara, potičući angažman i motivaciju studenata, dok se drugi rad „Kolektivna učiteljska učinkovitost“ bavi važnošću kolektivnog pristupa u poučavanju, naglašavajući kako suradnja među nastavnicima može doprinijeti boljim ishodima učenja za studente.

„Sudjelovanje na kongresu “Sestrinstvo bez granica” bilo je izuzetno obogaćujuće iskustvo. Kroz moje sudjelovanje kao člana stručnog odbora, moderatora, predavača i istraživača, jasno je da kongres “Sestrinstvo bez granica” predstavlja temeljnu platformu za promicanje izvrsnosti u sestrinstvu. Ova međunarodna razmjena znanja i iskustava omogućava nam da zajednički radimo na rješavanju izazova, unapređujući tako profesionalne standarde i kvalitetu zdravstvene skrbi“- zaključio je docent Matić.

Hrvatsko katoličko sveučilište