Doc. dr. sc. Lana Ciboci Perša sa Sveučilišnog odjela za komunikologiju je u četvrtak 20. srpanja 2023. predstavila rezultate istraživanja medijskog obrazovanja na uzorku nastavnika Hrvatskog jezika i razredne nastave u sklopu konferencije “Medijsko obrazovanje ostaje važno”.
 
Upozorila je kako nastavnici većinom žele da medijsko obrazovanje ostane dijelom kurikula Hrvatskog jezika, što nije bio slučaj u ranijim istraživanjima, a čak 38% ispitanika vjeruje da je Informatika predmet kroz koji učenici stječu najviše medijskih kompetencija, što uopće nije cilj tog predmeta. Istaknula je i da više od polovice ispitanih nastavnika smatra da bi medijsko obrazovanje trebalo imati vlastiti obrazovni predmet, što bi u postojećem kurikulnom okviru bilo vrlo teško izvedivo.
 
Istraživači okupljeni u tematsku mrežu “Medijsko obrazovanje je važno” predstavili su tri istraživanja o medijskim navikama u Hrvatskoj: na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Hrvatske, na nastavnicima Hrvatskog jezika i razredne nastave te na studentima Fakulteta elektronike i računasrtva Sveučilišta u Zagrebu, Medicinskog fakulteta u Rijeci i Medicinskog fakulteta u Osijeku.

“Medijsko obrazovanje je važno. MOV” je projekt kojeg Gong provodi zajedno s deset organizacija civilnog društva i akademskih institucija: Udruga Pragma, Telecentar, Kurziv, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Udruga Bacači sjenki, Dječji kreativni centar DOKKICA, Info zona, Centar za kulturu Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Fakultet elektrotehnike i računarstva

Hrvatsko katoličko sveučilište