Drage buduće studentice i studenti!

U svijetu koji zapada u sve dublje i dugotrajnije krize smisleno je zapitati se zašto studirati. Zašto uopće studirati? Posebno, zašto studirati u Hrvatskoj opterećenoj teškim antiintelektualnim i antiprofesionalnim naslijeđem? Zašto tu studirati baš sociologiju i to na Hrvatskom katoličkom sveučilištu? Ima li posla za sociologe? Hoće li ga biti?

Gradeći studije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, i mi koji smo ih gradili, postavljali smo si takva pitanja. Promišljajući ih, došli smo do zaključka da u postojećem okruženju u Hrvatskoj i u svijetu općenito ne možemo više očekivati da ćemo obrazovati studente za neka gotova i postojeća zanimanja i poslove, već da studije trebamo postaviti tako da studente odgajamo i obrazujemo da budu spremni i sposobni otkrivati i stvarati nove poslove i tako sami sebe zaposliti i zapošljavati druge, manje osposobljene za snalaženje u zahtjevnom suvremenom tržištu rada. U tom je duhu izgrađen studij sociologije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Studij je koncipiran tako da u jednoj dinamici nudi znanja i vještine. Jezgru profesora čine iskusni istraživači s bogatim uvidom u različite sfere hrvatskog društva. Studij je zahtjevan i pretpostavlja kontinuiran i sustavan rad te interakciju profesora i studenata.

Preddiplomski studij omogućava pripremu za praćenje diplomskog studija u kojem se studenti za ulazak u nepredvidljivo tržište rada opremaju znanjima i vještinama koje će im omogućiti da u životu ne budu samo pasivni promatrači, već aktivni kovači svoje sreće.

Suae quisque fortunae faber est!

Drage buduće studentice i studenti, radujemo se vašem dolasku!

Prof. dr. sc. Gordan Črpić
Prorektor za nastavu HKS-a
Pročelnik studijskog odjela sociologije

O predavanju i radionicama studijskog odjela sociologije na Danu otvorenih vrata Hrvatskog katoličkog sveučilišta pročitajte ovdje.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište