Poštovane maturantice i poštovani maturanti!

Studij povijesti prvi je studij pokrenut na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Od početka je zamišljen kao novost u hrvatskom obrazovnom sustavu. Upisane su već tri generacije studenata, a sljedeće godine očekujemo i četvrtu generaciju – možda baš Vas!

Studij povijesti na HKS-u je poseban jer počinjemo od onoga što nam je vremenski bliskije i što je najlakše razumjeti i savladati: krećući od 20. stoljeća, prve dvije godine, semestar za semestrom, vraćamo se sve dalje u prošlost, sve do najstarijih razdoblja, do antičkih vremena kada nastaje proučavanje povijesti, jer ono se rađa s prvim pisanim izvorima, s dokumentima. 

Budući da nema povjesničara bez istraživačkih metoda, kritičkog razmišljanja i vještina pismenog izražavanja, studij povijesti na HKS-u želi, osim faktografskih povijesnih znanja, svojim studentima ponuditi i usvajanje, usavršavanje i primjenu analitičkog razmišljanja, kritički pristup i visoku razinu pismenosti.

Nastava povijesti odvija se u skladu sa suvremenim znanstvenim standardima i Bolonjskim procesom, koji studentu omogućava da na najbolji način osmisli vlastito obrazovanje.

HKS teži znanstvenoj izvrsnosti i prati suvremene trendove u znanosti. Posebnu pozornost posvećuje znanstvenim i kršćanskim vrijednostima koje su u temeljima naše zapadnoeuropske civilizacije: poštivanju ljudskog dostojanstva, izgradnji osobnosti, traženju istine, žudnji za slobodom i otvorenosti prema drugima i različitima. Upravo su Crkva i kršćanske vrijednosti stvarale prva sveučilišta kako bi se obrazovale nove generacije koje bi u kršćanskom duhu težile znanju i istini.

Poučeni bogatim povijesnim i duhovnim naslijeđem, na HKS-u nastojimo obrazovanjem  novih generacija odgovoriti na izazove 21. stoljeća.

Osobito nam je važno akademsku zajednicu graditi u prisnoj, prijateljskoj i kreativnoj atmosferi koja će biti temelj izvrsnosti u radu i znanju studenata, budućih akademskih građana.

Pozivamo sve vas da nam se pridružite i da postanete dio naše akademske zajednice !


doc. dr. sc. Ines Sabotič
Pročelnica studijskog odjela povijesti

O predavanju i radionicama studijskog odjela povijesti na Danu otvorenih vrata Hrvatskog katoličkog sveučilišta pročitajte ovdje.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište