U četvrtak 13. srpnja 2023. više od 160 djelatnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta je sa svojim najbližima zajednički hodočastilo do najstarijeg marijanskog svetišta na području sjeverozapadne Hrvatske, svetišta Majke Božje Gorske u Loboru u samom srcu Hrvatskog zagorja. 

U podnožju svetišta kod župnog dvora župe sv. Ane u Loboru hodočasnike su ugostili vlč. Tomica Božiček i načelnica općine Ljubica Jembrih, nakon čega su se zaputili šumskim putem od kapelica sv. Antuna do svetišta, moleći pobožnost Križnog puta.

Crkva Majke Božje Gorske marijansko je svetište već stotinama godinama, a položaj na kojemu je sagrađena bio je mjesto prapovijesnog kontrolnog središta s kojega se kontrolirao okolni kraj i cesta koja je kroz uzak klanac prolazila ispod nje.

O povijesti arheološkog lokaliteta Majke Božje Gorske predavanje održao je prof. dr. sc. Krešimir Filipec, voditelj arheoloških istraživanja na području svetišta od 2002., koji je ukratko predstavio bogatstvo nalaza u obliku antičkog poganskog hrama iz 3.st., starokršćanske bazilike s krstionicom  iz 5.st., starohrvatske drvene crkve iz 8. i 9. st., predromaničke (kraj 9.st.) tekasnoromaničke (13.st.) na čijim je temeljima sagrađena i današnja gotička crkva (14.st.) barokizirana u 17.st.

Sveto misno slavlje predvodio je pročelnik Sveučilišnog odjela za komunikologiju prof. dr. sc. Jerko Valković u koncelebraciji s rektorom Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, generalnim tajnikom HBK i v.d. ravnatelja Hrvatske katoličke mreže, doc. dr. sc. Josipom Bošnjakovićem sa Sveučilišnog odjela za psihologiju te sveučilišnim kapelanom vlč. Branimirom Jagodićem.

Misno slavlje su skladnim pjevanjem popratili voditelji Pjevačkog zbora Chorus Unicath dr. sc. Ana Šeremet, dr. sc. Dominik-Borna Ćepulić i Marin Čargo na orguljama uz djelatnike Sveučilišta.

Nakon svete mise uslijedilo je zajedničko druženje uz ručak u Društvenom domu u Loboru.

Hrvatsko katoličko sveučilište