Profesori i djelatnici Hrvatskoga katoličkog sveučilišta na svojemu već tradicionalnom rujanskom putovanju uoči početka nove akademske godine ove su godine posjetili Šibensku biskupiju.

Trodnevni je pohod započeo u jutarnjim satima petka, 13. rujna, kada se pedesetak hodočasnika uputilo iz Zagreba prema Skradinu, prvoj postaji njihova puta. Ondje ih je ispred župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije dočekao župnik don Darko Poljak upoznavši ih s bogatom skradinskom crkvenom i društvenom poviješću. Nakon molitve i okrjepe, krenuli su prema Visovcu, otočiću u Nacionalnom parku Krka na kojemu se nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke. Tim biserom hrvatske prirodne, duhovne i kulturne baštine proveo ih je gvardijan fra Božo Duvnjak. Posjet Visovcu zaključili su misnim slavljem koje je predvodio sveučilišni kapelan dr. sc. Odilon Singbo u koncelebraciji s rektorom Sveučilišta prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem i docentom na Odjelu za komunikologiju doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom.

Drugoga dana putovanja, u subotu 14. rujna, hodočasnici su jutro započeli euharistijom koju je u kapelici Katoličke osnovne škole u Šibeniku predvodio rektor Tanjić. Potom su se, u pratnji ravnateljice škole s. Mandice Starčević, brodom iz šibenske luke otisnuli na otok Prvić, gdje ih je u župnoj crkvi Gospe od Milosti u Prvić Luci dočekao župnik don Božo Škember koji im je predstavio povijest crkve i otoka. Posjetili su i Memorijalni centar Fausta Vrančića, hrvatskoga velikana koji je svijet zadužio svojim postignućima iz mnogih područja, uz posebice zapažene izume.

U poslijepodnevnim su satima uz stručno vodstvo prošetali Šibenikom, upoznavši bogatu povijest Krešimirova grada. Naročito je dojmljiv bio obilazak nedavno otvorenoga Interpretacijskoga centra katedrale svetoga Jakova „Civitas Sacra“.

Posjetili su i kuću maticu sestara franjevki od Bezgrješne gdje ih je ugostila vrhovna poglavarica s. Terezija Zemljić, upoznavši ih s Družbom i sa životom njihove utemeljiteljice službenice Božje majke Klare Žižić.

Posljednjega dana putovanja, u nedjelju 15. rujna, u jutarnjim su satima hodočasnici zastali na kratku molitvu u Nacionalnome svetištu sv. Nikole Tavelića, te su se potom uputili prema katedrali svetoga Jakova u kojoj je misno slavlje predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić uz suslavlje umirovljenoga biskupa mons. Ante Ivasa, generalnoga vikara mons. Marinka Mlakića, rektora Tanjića i drugih svećenika. Nakon euharistije, razgledali su katedralu te se uputili prema Katoličkoj osnovnoj školi gdje su, nakon zajedničkoga ručka, o osnivanju i djelovanju škole govorili umirovljeni biskup Ivas, ravnateljica s. Mandica Starčević te biskupijski ekonom i ravnatelj Katoličkoga školskog centra don Roko Glasnović. Gostima je na posjetu zahvalio biskup Rogić, a domaćinima je na iskazanome golemom gostoprimstvu tijekom trodnevnoga putovanja riječi zahvale uputio rektor Tanjić.

Zajedništvo svjedočeno tijekom cijeloga putovanja, obilježeno molitvom, pjesmom i druženjem, nastavljeno je i u autobusu tijekom povratka u Zagreb, uz najavu novoga druženja dogodine.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište