U srijedu 1. lipnja 2016. godine obilježen je Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta (HKS) i deseta obljetnica njegova osnutka. Akademskom činu prethodilo je misno slavlje u kapelici sveučilišta koje je predvodio varaždinak mons. Josip Mrzljak.

Svečanost je otvorio Veliki kancelar sveučilišta zagrebački nadbiskup i metropolita kardinal Josip Bozanić. Nakon uvodne molitve kardinal Bozanić se u svom pozdravnom govoru osvrnuo na dosadašnji razvoja Sveučilišta te progovorio o njegovim perspektivama u budućnosti.

 „Svjesni smo da se u našoj suvremenosti i sveučilišta nalaze unutar brzih i snažnih promjena. Istodobno su ona i čvrsta uporišta u društvenoj zajednici. Vidimo da se cjelokupni život u našoj civilizaciji pokušava podvrgnuti načelima tržišta. Čini se da se i narav sveučilišta želi promijeniti ili čak uništiti upravo u vremenu, kada su sveučilišta najpotrebnija. Naime, sveučilišta drže ogledalo ispred društva. Kao što čovjek treba mjesta za razmatranja i promišljanja, tako i društvo treba mjesta na kojima će moći dublje ući u sebe i razmisliti o sebi”, rekao je kardinal te nastavio:

 „Za vjernike to su ponajprije mjesta susreta s Bogom, mjesta molitve i zajedništva, ali među takvim mjestima u društvu osobito se osjeća potreba za onima koja pripadaju sveučilištima”, nastavio je Kardinal ističući da ima dojam „da se od te potrebe odmičemo, te da postoji opasnost da sveučilišta postanu ‘zasebni svjetovi’, bez ozbiljnih rasprava o svijetu, čovjeku i društvu. Tada konačno mjerilo nisu najdublje vrijednosti, nego se i tu sve počinje vrtjeti oko novca; to jest, sredstva postaju ciljevi. Tržište, ma koliko prožimalo naše živote, ne može doprijeti do najvažnijih odgovora. Sveučilište u svojoj biti svjedoči otvorenost za spoznaje i znanja. Na svima nama je pak ohrabriti mlade ljude da krenu na put s nadom. Ako im mi, stariji, u iskrenosti kažemo kako vidimo život i budućnost, koji su to temelji koje smatramo dovoljno čvrstima, ne dvojim da će i novi naraštaji naći svoja uporišta i svoja sredstva, posebice u suradnji s onim što Bog njima povjerava.”

U nastavku svečanosti, okupljenima su se obratili rektor HKS-a dr. sc. Željko Tanjić, rektor Zagrebačkog sveučilišta i predsjednik Rektorskog zbora dr. sc. Damir Boras, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, pomoćnik Ministra obrazovanja, znanosti i športa dr. sc. Srećko Tomas.

Pozdravljajući nazočne rektor Željko Tanjić istaknuo je da je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu 650 studenata i više od 90 zaposlenika na studijima povijesti, sociologije, psihologije, komunikologije i sestrinstva. Također se radi na izgradnji novoga sveučilišnog kampusa.

Da će se poraditi na otklanjanju zakonskih odredbi koje spječavaju HKS da bude ravnopravno s ostalim sveučilištima obećao je pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Srećko Tomas. Radost zbog ulaska HKS-a u rektorski zbor izrazio je i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras. Istaknuo je da sveučilište obasjava svjetlom istine i prave znanosti sve koji vjeruju u temeljne vrijednosti i institucije našega društva. Čestitajući HKS-u predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner istaknuo je da to sveučilište ima prednosti jer je uz njegovanje znanosti, povezano s vjerom i Crkvom koja upozorava da znanstveni napredak uvijek mora voditi računa o vrijednosti i dostojanstvu čovjeka. „Vjera i znanost nisu suprotstavljene već komplementarne, podsjećajući da su na to ukazali i blaženi kardinal Alojzije Stepinac i Albert Einstein“ – istaknuo je predsjednik Hrvatskom sabora akademik Reiner.

Kardinal Robert Sarah, prefekt Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, održao je predavanje o obitelji koja je, “utemeljena na braku iz ljubavi monogamna, slobodna, vjerna i nerastavljiva, temeljna stanica društva” te istaknuo važnost da “suvremeni čovjek shvati veličinu dobara kao što su brak, obitelj i život”, ali i da je odbijanjem obitelji “izazvana velika opasnost. U svome predavanju govorio je o izravnom sukobu u kojem se obitelj našla uvođenjem rodne ideologije koju podržava, promiče i provodi Svjetska zdravstvena organizacija koja ovisi o Ujedinjenim narodima. Dao je povijesni pregled prevrata koji su doveli do toga da je krajem 20. stoljeća obitelj potresena do temelja, te ukazao na Crkvu kao posljednju i jedinu obranu naspram novoga barbarstva roda.

Skupu su nazočili i apostolski Nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Alessandro D’Errico, nadbiskup i metropolita riječki mons. Ivan Devčić, biskup varaždinski mons. Josip Mrzljak, biskup sisački mons. Vlado Košić, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak, vladika križevački mons. Nikola Kekić, vojni ordinarij mons. Srećko Bogdan, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski; vojni ordinarij u miru mons. Juraj Jezerinac, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić, rektori i prorektori hrvatskih sveučilišta, dekani Katoličkih bogoslovnih fakulteta i drugih fakulteta, pročelnici i profesori drugih hrvatskih visokih učilišta te predstavnici  kulturnih, znanstvenih i gospodarskih institucija.

Nakon službenog dijela uzvanici su nastavili prigodno druženje u dvorani „Marko Marulić“ na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

 

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište