Plakat_Sarajevo

 

Međunarodni znanstveni skup “Die Deutschen in Kroatien und Bosnien und Herzegowina – Neue Forschungen und Perspektiven”“Nijemci u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – Nova istraživanja i perspektive” održao se 4. i 5. listopada 2013. godina na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 

Skup su organizirali Zentrum zur Erforschung deutscher Geschichte und Kultur in Südosteuropa an der Universität Tübingen, Hrvatski institut za povijest iz  Zagreba i Filozofski fakultet u Sarajevu, Odsjek za historiju. 

Doc. dr. sc. Mario Kevo održao je 5. listopada 2013. predavanje pod naslovom “Prilog poznavanju humanitarnog rada Diane Budisavljević rođ. Obexer za vrijeme Drugog svjetskog rata”.

 

 

diana budisavljevic obexerDiana Budisavljević rođ. Obexer (1891.-1978.), Austrijanka rodom iz Innsbrucka nastanjena u Zagrebu, pokrenula je za vrijeme Drugog svjetskog rata niz humanitarnih aktivnosti u korist osoba u potrebi. Osobito je poznata po organiziranju pomoći i spašavanju djece zatočene u ustaškim logorima, koja je bila poznata kao “Akcija Diane Budisavljević”. Među inim, organizirala je i pomoć za osobe koje su odvođene na prisilni rad u Njemačku, a u svom radu surađivala je sa Židovskom bogoštovnom općinom iz Zagreba, organizacijom Hrvatski Crveni križ Nezavisne Države Hrvatske itd. U tekstu će biti govora o nekim manje poznatim detaljima iz njezinog humanitarnog rada, odnosno o kontaktima koje je Diana Budisavljević uspostavila s ovlaštenim predstavnicima Međunarodnog odbora Crvenog križa iz Ženeve i pokušajima osiguravanja međunarodne humanitarne pomoći za zagrebačku djecu i ostale osobe u potrebi.

Link sa sažetcima sa skupa u Sarajevu

 

Hrvatsko katoličko sveučilište