Delegacija Rektorskog zbora i počasni konzul Republike Hrvatske g. Wlodarczyk na AGH sveučilištu znanosti i tehnologije u Krakovu

Delegacija Rektorskog zbora i počasni konzul Republike Hrvatske Nj.E. Pawela Wlodarczyk na AGH sveučilištu znanosti i tehnologije u Krakovu

 

Na poziv i u organizaciji NJ. E. Pawela Wlodarczyka, počasnoga konzula Republike Hrvatske u Krakovu, izaslanstvo Rektorskoga zbora RH susrelo se 11. i 12. svibnja 2015. s čelnicima istaknutih krakovskih sveučilišta te ostalim uvaženim članovima krakovske javnosti.

Izaslanstvo rektora i predstavnika hrvatskih sveučilišta u sastavu: prof. dr. sc. Pero Lučin, prof. dr. sc. Damir Boras, prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, prof. dr. sc. Željko Turkalj, prof. dr. sc. Alfio Barbieri, prof. dr. sc. Leonardo Marušić, prof. dr. sc. Alen Soldo, prof. dr. sc. Valter Boljunčić, prof. dr. sc. Emilio Marin, prof. dr. sc. Boris Trogrlić i Paula Pavletić, prof., prvoga su dana svojega posjeta Krakovu sudjelovali na konferenciji Razvoj krakovskih sveučilišta tijekom desetgodišnjeg članstva Poljske u Europskoj uniji. Tijekom konferencije predstavnici uglednih krakovskih sveučilišta (AGH – sveučilište znanosti i tehnologije,  Jagelonsko sveučilište i Ekonomsko sveučilište u Krakovu) predstavili su svoja iskustva u korištenju europskih fondova te su stvoreni preduvjeti za razvoj međusobne suradnje. Konferenciji je nazočila i veleposlanica RH u Poljskoj, Nj. E. Andrea Bekić, koja je srdačno dočekala hrvatsko izaslanstvo te pomogla u ostvarivanju kontakata s poljskim kolegama.  

Istoga se dana izaslanstvo Rektorskoga zbora susrelo s uzoritim kardinalom i velikim kancelarom Papinskoga sveučilišta Ivana Pavla II. Stanislawom Dziwiszem, koji je dugi niz godina bio osobni tajnik pape Ivana Pavla II. te se dokazao kao veliki prijatelj Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda. Članovi izaslanstva susreli su se i s krakovskim gradonačelnikom Jacekom Majchrovskim povodom svečanosti dodjele reda Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića uvaženom povjesničaru i profesoru Jagelonskoga sveučilišta prof. dr. sc. Antoniju Cetnarowiczu, a koji mu je uručila Nj. E. Andrea Bekić.

Drugoga dana posjeta Krakovu članovi izaslanstva razgledali su Solaris, najveći sinkrotron ne samo u Poljskoj nego i tom dijelu Europe, koji djeluje u sklopu Jagelonskoga sveučilišta. Također su nazočili svečanosti povodom 651. obljetnice Jagelonskoga sveučilišta, tijekom koje je rektor prof. dr. sc. Wojciech Nowak dodijelio počasni doktorat uvaženomu britanskomu sociologu prof. Anthonyju Giddensu. Na kraju svojega posjeta predstavnici dviju istaknutih poljskih tvrtki predstavili su mogućnosti poslovne suradnju sa sveučilištima u povlačenju novca iz europskih fondova za modernizaciju i tehnološki razvoj sveučilišta.

Predstavnici hrvatskih sveučilišta iskoristili su svoj posjet Krakovu za prikupljanje iskustava poljskih kolega te za dogovor o suradnji u korištenju europskih fondova. 

 

Vijest preuzeta s mrežnih stranica Rekotorskog zbora Republike Hrvatske

 

Hrvatsko katoličko sveučilište