Istraživanje koje je magistar sestrinstva Daniel Rehlicki proveo u okviru diplomskog rada obranjenog na HKS-u objavljeno je u znanstvenom časopisu Journal of Clinical Epidemiology (čimbenik odjeka: 7,2). U istraživanju su analizirane upute za autore u biomedicinskim časopisima kako bi se ispitalo daju li uputama naputke o izvještavanju i metodologiji sustavnih pregleda.

Upute za autore u časopisima pružaju informacije o zahtjevima časopisa u vezi s oblikovanjem i izvještavanjem radova. Brojna su istraživanja ukazala na nedovoljnu kvalitetu izvještavanja i metodologije sustavnih pregleda literature koji su objavljeni u literaturi. Stoga je bilo korisno analizirati upute časopisa za autore koje se odnose na izvještavanje i metodologiju sustavnih pregleda literature.

Cilj istraživanja obavljenog u okviru diplomskog rada Daniela Rehlickog bio je analizirati upute za autore u časopisima indeksiranim u MEDLINE-u koje se odnose na izvještavanje i metodologiju sustavnih pregleda literature.

U analizu je uključeno 1237 časopisa. Više od polovice (N=677; 65%) uputa za autore nije spominjalo sustavne preglede literature. Registracija sustavnog pregleda (SR) spomenuta je u 104 od 1237 uputa. Smjernice za prijavu SR protokola pronađene su u 155 od 1237 (13%) uputa. Smjernice za izvještavanje sustavnih pregleda izričito su spomenute u 461 od 1237 (37%), dok je mreža EQUATOR koja se bavi poboljšanjem kvalitete i transparentnosti zdravstvenih istraživanja spomenuta u 474 od 1237 (38%) uputa. Manje od 2% (n = 20) uputa spominje rizik od pristranosti i meta-analize; manje od 1% spomenulo je pouzdanost procjene dokaza, metodološka očekivanja, ažuriranje sustavnih pregleda, preglede sustavnih pregleda (engl. overviews of systematic reviews) ili pretražne preglede (engl. scoping review).

Zaključno, časopisi indeksirani u MEDLINE-u rijetko sadrže upute za autore u vezi sa sustavnim pregledima. Kod dostupnih uputa te upute uglavnom spominju PRISMA smjernice za izvještavanje i PROSPERO za registraciju protokola sustavnog pregleda. Malo je časopisa dalo bilo kakve metodološke upute za sustavne preglede. Ažuriranje uputa časopisa za autore o očekivanjima izvještavanja i metodologije sustavnih pregleda moglo bi podići svijest autora o tim metodološkim razvojima u području sustavnih pregleda

Autori istraživanja su Daniel Rehlicki, Mia Plenković, Ljerka Delač, Dawid Pieper, Ana Marušić i Livia Puljak. Naziv članka je Author instructions in biomedical journals infrequently address systematic review reporting and methodology: a cross-sectional study. Poveznica na članak u časopisu: https://www.jclinepi.com/article/S0895-4356(23)00302-5/fulltext.

Daniel Rehlicki diplomirao je u akademskoj godini 2022./2023. na Sveučilišnom odjelu za sestrinstvo Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Mentorica diplomskog rada bila je prof. dr. sc. Livia Puljak, redovita profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

 

Referenca članka:

Rehlicki D, Plenkovic M, Delac L, Pieper D, Marušić A, Puljak L. Author instructions in biomedical journals infrequently address systematic review reporting and methodology: a cross-sectional study. J Clin Epidemiol. 2023;166:111218. doi: 10.1016/j.jclinepi.2023.11.008.

Hrvatsko katoličko sveučilište