Naša suradnica na projektu doc. dr. sc.   Marina Kotrla Topić sudjelovala je na međunarodnom znanstveno-stručnom skupu XXIII. Dani psihologije u Zadru. Skup se održao od 26. do 28. svibnja na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru.

Marina Kotrla Topić izložila je rad pod nazivom ,,Povezanost roditeljskog ometanja mobitelom i sukoba oko dječjeg korištenja mobitele s dobrobiti djece” (Marina Kotrla Topić, Marina Merkaš, Matea Bodrožić Selak, Ana Žulec, Vanesa Varga, Katarina Perić, Marija Rusan i Leina Radusinović).

Istraživanje je provedeno u sklopu Studije 2 projekta  na uzorku od 282 djece (60% djevojčica) u dobi od 10 do 15 godina i jednim od njihovih roditelja, tijekom prosinca 2021. i siječnja 2022.

Rezultati istraživanja pokazuju da roditelji koji su više ometeni mobitelom, odnosno koji više ignoriraju dijete zbog korištenja mobitela dok su s djetetom  doživljavaju više sukoba s djecom oko vremena kojeg djeca provedu koristeći mobitel. Veća učestalost sukobljavanja oko dječjeg korištenja mobitela iz perspektive roditelja povezana je s većom učestalosti sukobljavanja oko dječjeg korištenja mobitela iz perspektive djece. Također, učestalo sukobljavanje oko korištenja mobitela iz obje perspektive – dječje i roditeljske – povezano je s nižim zadovoljstvom životom i više negativnih afekata kod djece.