„XXVIII. Razgovor“ u sklopu Dana biskupa Ivana Antunovića u organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović” održan je 10. siječnja u Augustinianumu u Subotici.

Ovogodišnji „XXVIII. Razgovor“, navode organizatori, poput prethodnih zamišljen je kao rasprava o određenoj aktualnoj temi. Predsjednik KD Ivan Antunović vlč. dr. Ivica Ivanković Radak naveo je da ovim „Razgovorom“ Društvo želi uspostaviti svojevrsnu suradnju s Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Vlč. Radak istaknuo je da „Razgovori“ tradicionalno okupljaju Hrvate u Subotici što je započela Hrvatska prosvjetna zajednica na čelu s biskupom Lajčom Budanovićem 1934. Održavani su do 1941. nakon čega je uslijedila dugačka stanka do 1990. kada ih je Društvo, tadašnji Institut, obnovilo.

Ovogodišnja tema „Put odgoja za zrelu kršćansku duhovnost“ okupila je vjernike laike na predavanje profesorice Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Odjela za komunikologiju dr. sc. Snježane Mališe.

Tijekom predavanja dr. sc. Mališa govorila je o tome da je problem današnjice što pojedinac promatra druge više nego sebe, uključujući tuđe pogreške, ali i potrebe te kako se može drugima pomoći. S druge strane, rekla je dr. sc.  Mališa, vlastite mane i slabosti pojedinci zanemaruju. Istaknula je kako bi se ljudi trebali posvetiti sebi, raditi na sebi i na  vlastitom putu svetosti na koji je čovjek pozvan. Predavačica je također govorila o odnosu ljudske i duhovne zrelosti te je navela da je križ jedini put spasenja. „’Pukotine’ u našem životu put su do Gospodina. Boga ne možemo krojiti po svojoj mjeri. On je uvijek angažiran oko nas i mi dobro znamo kada smo na dobrom putu, a kada smo na lošem, ali trebamo otkriti uzrok naših grijeha. Svaku zajednicu, bilo duhovnu, župnu ili školsku, grade svete i grešne osobe, a svi smo pozvani raditi na sebi, na svom putu do kršćanskog odgoja i zrelosti“, rekla je dr. sc. Snježana Mališa.

Tim povodom u sklopu Dana biskupa Ivana Antunovića u subotičkoj katedrali Sv. Terezije Avilske u nedjelju 19. siječnja u 18 sati slavila se se misa za biskupa Antunovića u povodu 132. obljetnice njegove smrti.

Tekst i fotografija preuzeti s mrežnih stranica IKA.