Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta 2017.

U ponedjeljak 30. listopada 2017. godine obilježen je Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Na poziv zagrebačkog nadbiskupa i Velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta proslavu Dana Sveučilišta svojim dolaskom uveličao je državni tajnik Svetog Oca kardinal Pietro Parolin. Tom prigodom kardinal Pietro Parolin blagoslovio je novu Veliku dvoranu Hrvatskog katoličkog sveučilišta i održao Lectio magistralis. Svečanom akademskom činu nazočili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Za Hrvatsko katoličko sveučilište bio je to uistinu povijesni dan.

Svečanost je počela svečanim blagoslovom Velike dvorane HKS-a.

 

Svečanost je počela blagoslovom nove Velike dvorane (Aule magne) Hrvatskog katoličkog sveučilišta, koju je blagoslovio uzoriti gospodin kardinal Pietro Parolin uz asistenciju bogoslova. U liturgijskom činu, čitajući čitanja i molitvu vjernika, sudjelovali su studenti psihologije na HKS-u Mislav Vuković i Marta Šelimber te student sociologije Lovro Knežević, a psalam je otpjevao doc. dr. sc. Krunoslav Novak s Odjela za komunikologiju. Skladnim pjevanjem svečani blagoslov i akademski čin uveličao je Mješoviti pjevački zbor studenata Hrvatskog katoličkog sveučilišta uz ravnanje magistre Franke Umiljanović Zorić.

Studenti su u blagoslovu sudjelovali kao čitači i pjevači u zboru.

Nakon hrvatske himne svečani čin počeo je pozdravnim govorom Velikoga kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta, uzoritoga gospodina kardinala Josipa Bozanića koji je među ostalim naglasio: „U radosti današnjega dana zahvaljujem uzoritom gospodinu kardinalu Pietru Parolinu, državnom tajniku Svetog Oca, što je prihvatio naš poziv, pohodio nas i blagoslovio Veliku dvoranu Hrvatskoga katoličkog sveučilišta. Kardinal Parolin sada među nama predstavlja papu Franju, jer on je prvi i najbliži Papin suradnik. Stoga iz središta Hrvatskoga katoličkog sveučilišta molimo našeg dragoga gosta kardinala Parolina da prenese Svetom Ocu našu crkvenu odanost i molitveno zajedništvo.“

Kardinal Josip Bozanić, Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta

U svom je govoru kardinal Bozanić, govoreći o novoj dvorani, rekao da je ona znak rasta i širenja Sveučilišta te novih iskoraka u nastavi, a činjenica da se zove Aula magna govori kako se radi o mjestu otvorenosti i dijaloga. „Današnji susret na našem Sveučilištu s nazočnim uglednim predstavnicima govori o širini i znakovitosti ovoga zajedništva koje spaja razne sastavnice hrvatskoga društva“ – istaknuo je kardinal Bozanić, dodavši da je dvorana dar zagrebačke Crkve mladim naraštajima u funkciji izobrazbe i odgoja, znanosti i kulture.

prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

U ime domaćina cijenjeni skup pozdravio je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić riječima: „Ovdje smo se okupili kako bi se naša sveučilišna zajednica osnažila u svome poslanju, kako bi još više svijetlila pred ljudima i rasla u dobrim djelima na slavu Oca nebeskoga, na dobro Crkve i hrvatskoga društva.“ U svom govoru rektor je posebno zahvalio kardinalu Parolinu na prihvaćanju poziva našeg Velikog kancelara, kao i na Lectio magistralis održan u ovoj prigodi. S obzirom na velik broj uglednika koji su prihvatili poziv dolaska na proslavu Dana Sveučilišta, rektor je rekao kako je njihovo prisustvo znak potpore i ohrabrenja našem rastu u dobrim djelima, u službi dijaloga, traženja istine, širenja znanja, ali ponajprije u službi evanđeoskoga svjedočenja. Istom je istaknuo da Sveučilište ne bi moglo opstati bez uspješne suradnje Zagrebačke nadbiskupije i hrvatske države. „Potpora Vlade i prepoznavanje važnosti našega Sveučilišta za razvoj pluralnoga visokog školstva sa strane Ministarstva znanosti i obrazovanja pomogli su nam u rastu kvalitete nastave i razvoju znanstvenoga rada, kao i da ove godine imamo gotovo tisuću i dvjesto studenata na pet sveučilišnih odjela te gotovo sto i četrdeset zaposlenih nastavnika i djelatnika“- poručio je rektor, istaknuvši nastavak razvoja Sveučilišta, akreditaciju novih studija, pa i doktorskih, za koju je osobito dragocjena suradnja s Agencijom za visoko obrazovanje. Rektor se također osvrnuo i na suradnju s Rektorskim zborom Republike Hrvatske, koji u ovoj akademskoj godini predvodi rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac. Govoreći o dvorani i kampusu Hrvatskog katoličkog sveučilišta, rektor je istaknuo da je riječ o „jednoj od najvećih investicija u visoko obrazovanje i znanost u Republici Hrvatskoj, i to isključivo sredstvima Crkve koja je prepoznala važnost odgoja i obrazovanja mladih za preobrazbu hrvatskoga društva.“

Kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svetoga Oca

Uzoriti kardinal Pietro Parolin u svojoj pozdravnoj riječi izručio je čestitke Svetog Oca našem Sveučilištu i rektoru velečasnom Željku Tanjiću te se osvrnuo na potrebu za većim prostorom i dvoranom na Kampusu: „Ovo katoličko Sveučilište, unatoč nedostatku prostora, tražilo je načine kako bi proširilo djelokrug aktivnosti kroz bogatstvo različitih aktivnosti i djelatnosti. Zahvaljujući ponajprije čvrstom kršćanskom nadahnuću i potpori koju nalazi u svojoj živoj tradiciji, ono je pružilo dragocjen doprinos životu crkvene zajednice u Hrvatskoj i razvoju građanskog društva.“ U svom je govoru kardinal Parolin poručio akademskoj zajednici Hrvatskog katoličkog sveučilišta sljedeće: „Budite ponosni na naslov koji obilježava vaše Sveučilište kao „katoličko“. Ono mu povjerava još jedno posebno poslanje koje ga oplemenjuje: održavati živim vrijednosti i ideale Evanđelja te nastaviti prožimati kulturnu baštinu svoga naroda tim vrijednostima.“ U nastavku je dodao: „Crkva od vas mnogo očekuje zbog veoma važne zadaće koja vam je povjerena. Ta zadaća također uključuje i zahtjev vjernosti Crkvi, Papi i vašim biskupima, koji cijene ovo Sveučilište i s ljubavlju ga podupiru. U tom su duhu utemeljitelji i zamislili vaše Sveučilište: u tom duhu i s tom zadaćom ono je pupalo i nastavlja cvjetati također i rastom broja njegovih studenata, kako to i pokazuje potreba za novom i prostranijom Aulom magnom.“

Predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vlado Guberac

Predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske prof. dr. sc. Vlado Guberac usporedio je Hrvatsko katoličko sveučilište s gorušičinom sjemenkom jer je kao malo Sveučilište toliko postiglo u posljednjih nekoliko godina. „Neka vas prati Božja providnost u godinama ispred vas, kao što vas je pratila i u godinama iza vas“ – zaključio je rektor Guberac.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović

Svečanosti Dana Hrvatskog katoličkog sveučilišta nazočila je Predsjednica Republike Hrvatske koja je u svom govoru istaknula da su „upravo katolička visoka učilišta u Hrvatskoj odgojila i obrazovala kroz povijest tisuće izvanrednih intelektualaca koji su svoje znanje i moralne vrline ugradili u crkveni i nacionalni život“, a primjer blaženog Alojzija kardinala Stepinca istaknula je kao autoritet „koji je na osobit način zagovarao načelo odgovornosti intelektualaca za zdrav razvoj narodnog i društvenog života, vodeći skrb o svim katoličkim učilištima svoje Zagrebačke nadbiskupije.“ Na kraju svoga govora Predsjednica Republike Hrvatske zahvalila je Hrvatskom katoličkom sveučilištu na promicanju pozitivnih vrijednosti među mladima od kojih se mnogo očekuje, ali i kojima treba omogućiti zapošljavanje u Hrvatskoj, stvaranje boljeg životnog standarda i pozitivne klime u društvu.

Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta 2017.

U svom predavanju Lectio magistralis,  pod nazivom „Borba protiv siromaštva, izgradnja mira, potraga za dijalogom: međunarodni odnosi u učenju pape Franje“ kardinal Pietro Parolin naveo je kao glavni cilj u borbi protiv siromaštva pružiti čovjeku mogućnost dostojanstvenog života putem rada. Izgradnja mira, prema kardinalu Parolinu, znači napustiti osjećaj mržnje i prijezira, nadmašiti kategoriju neprijatelja, ne dopustiti povući se različitim ideologijama i lažnim ciljevima, otkloniti uzroke siromaštva i društvene deterioracije preko konkretne solidarnosti. Kardinal je nadalje istaknuo da papa Franjo međunarodne odnose vidi u dijalogu različitih sudionika, od kojih je svaki nositelj vlastitog identiteta, specifične kulture i različite povijesti. U svom obraćanju također je istaknuo da je bitno naglasiti važnost ljudske mobilnosti danas kada tisuće ljudi bježe od nasilja, smrti i gladi jer ostanak u domovini za njih može značiti sigurnu smrt. „Potrebno je prijeći iz nezainteresiranosti i straha u iskreno prihvaćanje drugoga”, zaključio je kardinal Parolin.

Na kraju svečanog akademskog čina rektor Tanjić uručio je kardinalu Pietru Parolinu, kao uspomenu na posjet našem Sveučilištu, križ, djelo akademskog kipara Petra Dolića. Svi visoki gosti dobili su kao dar Sveučilišta spomenicu o desetoj obljetnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta “Znak nade” koju je uredio prorektor za međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Emilio Marin.

Rektor Tanjić uručio je kardinalu Parolinu kao uspomenu na posjet Hrvatskom katoličkom sveučilištu križ, djelo akademskog slikara Petra Dolića.

Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta 2017.

Svečanosti su uz Predsjednicu Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora nazočili i potpredsjednici Sabora akademik Željko Reiner i Furio Radin, predsjednik Vlade Republike Hrvatske gospodin Andrej Plenković, ministri u Vladi Republike Hrvatske Blaženka Divjak, Davor Božinović, Marko Pavić, Gabrijela Žalac i Tomislav Ćorić, brojni predstavnici drugih religijskih zajednica, veleposlanici Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Slovačke i Izraela, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ugledni gosti iz političkog, kulturnog, društvenog života Hrvatske.

Dan Hrvatskog katoličkog sveučilišta 2017.

Akademsku zajednicu na Svečanosti predstavljali su rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, rektorica Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Dijana Vican, rektor Sveučilišta u Dubrovniku prof. dr. sc. Nikša Burum, prof. dr. sc. Marin Milković, u ime Međunarodnog sveučilišta Libertas doc. dr. sc. Ante Samodol, prof. dr. sc. Sanja Bijakšić,  prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru  i prof. dr. sc. Vlado Majstorović, prorektor za međusveučilišnu suradnju, brojni prorektori, dekani, prodekani i znanstvenici.

Predstavnici Rektorskog zbora Republike Hrvatske

Dvoranu od gotovo 500 mjesta uz mnoge su uglednike ispunili studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta kao i volonteri koji su intenzivno radili na realizaciji ovog važnog i velikog projekta Hrvatskog katoličkog sveuilišta.

Studenti su se rado odazvali pozivu na volontiranje.

 

 

Nakon obreda blagoslova Velike dvorane Hrvatskog katoličkog sveučilišta i Lectio magistralis, državni tajnik Svetog Oca kardinal Pietro Parolin održao je tiskovnu konferenciju, na kojoj su uz njega sudjelovali domaćin susreta zagrebački nadbiskup i Veliki kancelar Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić na čiji je poziv Državni tajnik došao u Zagreb, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giuseppe Pinto, rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić i vlč. Borna Puškarić, pročelnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Kao uspomenu na posjet našem Sveučilištu kardinal Pietro Parolin upisao se u knjigu utisaka.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište