IMG_7971

Hrvatsko katoličko sveučilište posjetili su đakoni Zagrebačke nadbiskupije u pratnji ravnatelja Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i voditelja Đakonske pastoralne godine 2014./2015. dr. sc. Josipa Šimunovića. Rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić predstavio im je naše Sveučilište, odgovarao na njihova pitanja u svezi rada Sveučilišta te ih proveo kroz zgradu. Susret se završio u Sveučilišnoj kapeli uz pjesmu “Salve Regina”.

 

Program Đakonske pastoralne godine sastoji se od tri dijela: obrazovno-studijskog, koji se održava u šest studijskih tjedana u organizaciji Instituta; pastoralno-praktičnog pastoralnog praktikuma, koji se odvija u župama; kao i odgojno-duhovnog, za koji su zadužene Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i redovničke formacijske kuće.
Prvi studijski tjedan posvećen je upoznavanju i uređenju Zagrebačke nadbiskupije i pastoralnoj brizi u njoj te uvodnim predavanjima iz homiletike i župne administracije. U sljedećim studijskim tjednima, u studenom, siječnju, veljači i travnju, naglasak će biti stavljen na permanentnu izobrazbu, elemente službe naučavanja, posvećivanja i upravljanja župnika i župnog vikara te na odnose koji vladaju u crkvenoj zajednici.Krajem travnja đakoni će na duhovno-studijskom putovanju posjetiti Crkvu u Bosni i Hercegovini. Polovicom svibnja đakoni imaju komisijski ispit nakon kojega slijedi podjela diploma o postignutoj svećeničkoj spremi koju izdaje Nadbiskupijski pastoralni institut.
Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 27 đakona, pripravnika za prezbiterat, iz Zagrebačke nadbiskupije, Zadarske nadbiskupije, Varaždinske biskupije, Sisačke biskupije, Bjelovarsko-križevačke biskupije, Vojnog ordinarijata, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM, Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM, Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa i Družbe misionara Krvi Kristove.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište