Kardinal Bozanić predvodio misno slavlje III. studentskog hodočašća u Mariju Bistricu.

Marija Bistrica_12.5.

U svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici u nedjelju 12. svibnja 2013. pod geslom “Da svi budu jedno” održano je treće studentsko hodočašće, u organizaciji Koordinacije studentskih zavičajnih udruga (19 udruga) Sveučilišta u Zagrebu uz potporu Ureda za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Inicijator hodočašća je Udruga zagorskih studenata.

Misno slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a u koncelebraciji su bili i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, povjerenik za Pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije Ivica Budinšćak i rektor bistričkog svetišta Zlatko Koren. Uvodeći u misno slavlje, vlč. Budinščak istaknuo je kako je hodočašće na Majčin dan prilika uteći u Marijin zagovor i moliti da njen primjer bude na životnom putu kako slijediti i biti vjeran Bogu. Na Majčin dan želimo pred nebesku Majku staviti i naše majke preko koje smo dobili život, ljubav i svjedočanstvo vjere, rekao je.

U homiliji kardinal Bozanić zagrebačke sveučilištarce pozvao je na posvješćivanje što Uskrs danas znači za nas. Mi smo ovdje zbog toga što je Isus uskrsnuo; da je sve završilo na Veliki petak osudom, smrću na križu i pokopom, mi danas ne bismo bili ovdje. Mi smo ovdje zbog toga jer je po svom uskrsnuću Isus unio nešto radikalno novo na svijet. Isus uskrsnuli je živ, On je prisutan među nama i mi smo na stanoviti način svjedoci Isusova uskrsnuća, rekao je kardinal Bozanić. Pojasnio je zatim kako je Isus uskrsnuo i uzašao te je po njegovu uskrsnuću i uzašašću i ljudska narav ušla u zajedništvo Presvetoga Trojstva. Zapravo Isus, Bog i čovjek govori nam o tome što je čovjek, govori nam o odnosu čovjeka prema Bogu i o odnosu čovjeka prema samome sebi i prema drugima. Čovjek je od Boga stvoreno biće i obdaren je određenim datostima koje treba razvijati. Isto tako, čovjek ne odlučuje kada završava njegov život na ovoj zemlji, to mu je dano. To da je čovjek muškarac ili žena to mu je isto tako dano. Kad čovjek sebe prepoznaje kao dar od Boga onda je otvoren da surađuje zajedno s Bogom u izgradnji samoga sebe i u izgradnji svijeta, jer mi jesmo pozvani da izvršimo određeni zadatak na ovome svijetu.
Kardinal je upozorio kako se često i danas kršćane želi usmjeriti da gledaju prema nebu, i da ne gledaju ovozemaljsko, kao da to nije njihov zadatak, kršćansko poslanje. Naprotiv, mi smo upravo pozvani da idemo u “Galileju”, i to sa sviješću i iskustvom da nismo sami, da je On s nama, On živ i prisutan Isus Krist, da možemo učiniti nešto dobroga i lijepoga na ovoj zemlji jer imamo njegova Duha, istaknuo je kardinal Bozanić. I vi ste pozvani i poslani da iziđite i na trgove i na ulice u naše gradove i sela i da donesete radost i da izvršite određen zadatak koji imate kao ljudi, koji nose Duha Svetoga. I čini se da je ovo vrijeme koje živimo upravo vrijeme koje traži od nas da na novi način iziđemo na trgove i na ulice i da branimo nešto što se nekad samo po sebi činilo da ne treba braniti, da je to datost koju živimo, a vidimo da nije to baš tako, rekao je kardinal Bozanić, te istaknuo kako smo suočeni s izazovom da trebamo jednostavno posvijestiti i braniti brak kao zajednicu muškarca i žene. 
To trebamo danas, u 21. stoljeću. Prije sto godina to nije bilo potrebno, a danas to trebamo braniti. Trebamo reći da nije isto zajednica muškarca i žene koja čini brak i neka druga zajednica dva muškarca ili dvije žene. U to ne trebamo vjerovati, to se može lako vidjeti i dokazati, ali je potrebno nama i kao ljudima i kao vjernicima posvijestiti tu stvarnost. U pitanju je institucija braka koja je duboka ljudska, ali koja je osnažena i za nas vjernike svetim sakramentom ženidbe, a institucija braka je temeljna institucija ljudskoga društva, upozorio je kardinal te naglasio kako se u braku živi što je žena što je muž, što je majka, što je otac, i što je dijete. Te relacije se žive u braku, i upravo zbog toga je ta institucija danas u opasnosti. Ne smijemo dozvoliti da ona bude diskriminirana. Mi ne ulazimo u prava drugih, svatko je slobodan po savjesti živjeti onako kako on misli, ali želimo upravo tu instituciju muškarca i žene obraniti, jer smo svjesni da time branimo nešto na čemu je građena naša današnja civilizacija. I zbog toga trebamo izaći na trgove, na ulice, u naše gradove, ne zatvarati se, ne gledati samo u nebo, nego braniti, zastupati, iskoristiti svoje demokratsko pravo. 
Na kraju propovijedi kardinal je podsjetio kako se danas slavi i Majčin dan, a upravo brak, obitelj govori što je to majka. Svi mi, i svatko od nas ima jedan poseban odnos prema vlastitoj majci, bilo da je ona još ovdje ili je već prešla u vječnost. Zahvalni smo majci, zahvalni smo majkama, i dok susrećemo naše mlade blagoslivljamo tolike djevojke koje su pozvane na to sveto zvanje, zvanje majčinstva u ljudskom društvu. I na kraju spoznajemo, da čudno, ali je to tako: iz vjere mi danas ne branimo Boga, ni Božju opstojnost, ali nam vjera pomaže da branimo čovjeka, jer je čovjek u opasnosti, jer je brak u opasnosti, jer je majčinstvo, očinstvo u opasnosti, jer se na dijete ne gleda kao na dar, nego na pravo, jer je dijete u opasnosti ako se dozvoli da uđe u onu zajednicu koja nije po naravi pozvana da odgaja malo dijete. Čovjek je danas u opasnosti, i zato je potrebno biti budan i hrabar, jer samo hrabri će nositi napredak ovome svijetu, riječi su kojima je kardinal Bozanić zaključio homiliju.
Prije blagoslova kardinal je mladima zahvalio na zajedništvu, jer “zajedništvo je naša snaga, i ovdje smo upravo jer smo danas željeli biti zajedno s punom vjerom da je s nama Krist Gospodin. Stoga smo danas nakon ove mise jači, snažniji, jer nas je ispunio Kristov duh, i to je duh Boga koji je snaga, moć, dinamizam, Kristov duh nam ne dozvoljava da mirujemo. On nas potiče da idemo i činimo dobro”.

[cycle3-ob]

 

Izvor: www.ika.hr 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište