U organizaciji Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, božićna poruka zagrebačkog nadbiskupa i velikog kancelara Hrvatskog katoličkog sveučilišta kardinala Josipa Bozanića predstavljena je u srijedu, 19. prosinca u prostorijama pastoralnih ureda na predbožićnom susretu s medijskim djelatnicima.

Božićnu poruku predstavio je pročelnik Tiskovnog ureda vlč. Ivica Budinšćak, koji je tom prigodom ujedno i podsjetio na Kardinalove poruke unatrag nekoliko godina u kojima govori o konzumerizmu, krizi i recesiji, kulturi Božića, o snazi Božića koji okuplja ljude, te o Božiću koji govori i poziva.

Ovogodišnja božićna poruka ističe božićnu istinu koja se tiče cjelokupne stvarnosti. „Polazeći od kršćanske antropologije koja govori da je čovjek stvoren na sliku Boga, ista je antropologija na temelju koje je građena kultura koja se prepoznaje u biću hrvatskog naroda i nacije“, naglašava Kardinal u svojoj poruci.

Aktualizirajući trenutno stanje u obrazovanju i školstvu, Kardinal se u poruci prisjetio raznih ideologija koje su kroz povijest izvana pokušale ponuditi drukčiju sliku o čovjeku, namećući je i samim kršćanima. „Nije nimalo bezazleno što se u posljednje vrijeme svom silinom u hrvatski školski sustav žele nametnuti sadržaji koji pokazuju značajke antropoloških otklona od judeokršćanskih, ali i širih religijskih polazišta (…) Ta metoda ne poštuje vjersku slobodu zagarantiranu ustavnim i međunarodnim aktima. Ako je negdje čovjek u pitanju, onda je to svakako u odgoju i obrazovanju, pri čemu se, ne samo kad su u pitanju djeca, nego i cjelokupno društvo – neizbježno zahvaćaju vrijednosti, životni stavovi i oblikovanje kulture“, stoji u Kardinalovoj božićnoj poruci.

Na kraju poruke, Kardinal poziva na vjerničku odgovornost, nužnost zauzimanja za dobro čovjeka i cijelog društva, kao i na zauzetost za obitelj, obiteljske veze koje moramo graditi, učvršćivati i štititi.

Cijelu božićnu poruku možete pročitati na ovom linku.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište