Sveučilišna zajednica Hrvatskog katoličkog sveučilišta u četvrtak, 7. siječnja 2021. proslavila je zaštitnike Sveučilišne kapelice Sveta Tri Kralja.

Svetu misu u Sveučilišnoj kapeli predvodio je prof. dr. sc. Jerko Valković, pročelnik Odjela za komunikologiju, a koncelebrirali su doc. dr. sc. Krunoslav Novak, zamjenik pročelnika Odjela za komunikologiju i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije te vanjski suradnik vlč. dr. sc. Bruno Matos.

Na početku svete mise blagoslovljena je voda.

S obzirom na epidemiološku situaciju u slavlju svete mise sudjelovali su samo naši djelatnici i nastavnici koji ovaj tjedan rade na Sveučilištu.

U svojoj propovijedi profesor Valković je govorio o ljudima koji su se došli pokloniti Isusu.

“Prvi su se poklonili pastiri. Prema današnjim kriterijima oni su bili pri dnu društvene ljestvice. No, vrijedno je u ovim ljudima prepoznati one koji su kadri bili potražiti Boga, u prostodušnosti svoga srca i klanjaju mu se. Drugi su došli kraljevi. Mudraci iz današnjeg Evanđelja daju se na put i traže Boga.” Pastiri i mudraci nose dvije oznake ljudi, a ogledaju se u svakom čovjeku koji Boga susreće u poniznosti i jednostavnosti vlastitog srca i daje se na put traženja. Za razliku od mudraca Herod je ostao u sigurnosti vlastitog doma i nije krenuo na put jer nije bio spreman na promjenu koju su doživjeli mudraci kad su susreli Isusa. Na kraju propovijedi profesor Valković je istaknuo kako svaki čovjek koji traži i nalazi Boga vraća se svom životu drugim putem jer je svjestan da je taj susret promjena i da nema povratka dosadašnjem životu. Suočivši se s takvom promjenom, čovjek često zastane jer su promjene često zahtjevne i traže od čovjeka drugačiju postavku života.

“Boga će naći onaj koji se da na put traženja i koji je u poniznosti svoga srca spreman pokloniti mu se” – zaključio je profesor Valković svoju propovijed.

Na misi je naša sveučilišna zajednica osobito molila za sve članove koji su pogođeni potresom, kao i za naše pokojne Vedrana Feketiju, Sanju Bukovski i Vikicu Vujica.

Nakon svete mise uslijedio je blagoslov Sveučilišta.