Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir, u suradnji s Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskim katoličkom sveučilištem, u Europskom će parlamentu u Bruxellesu predstaviti lik i djelo blaženog hrvatskog nadbiskupa i kardinala Alojzija Stepinca.

Naime, od 13. do 17. lipnja u Europskom će parlamentu biti postavljena izložba kojom će se predstaviti blaženikov život koju će u utorak, 14. lipnja, uz zastupnicu Petir i pomoćnog zagrebačkog biskupa mons. Ivana Šaška, svečano otvoriti potpredsjednik Europskog parlamenta uvaženi zastupnik Antonio Tajani. Dan kasnije, u srijedu, 15. lipnja, nakon sv. mise koju će predslaviti biskup sisački mons. Vlado Košić, održat će se konferencija na kojoj će o humanitarnom djelovanju bl. Alojzija Stepinca, uz zastupnicu Marijanu Petir i dr.sc. Željka Tanjića, govoriti dr. sc. Esther Gitman, mons. Juraj Batelja, dr. sc. Jure Krišto i dr. sc. Mario Kevo.

Ususret ovim velikim događanjima, zastupnica u suradnji sa svojom Europskom pučkom strankom, organizira i natječaj za slogan pod kojim će se izložba i konferencija održati te će autora najboljeg slogana nagraditi i putovanjem u Bruxelles.

„Blaženi Alojzije Stepinac dragocjeni je biser Katoličke Crkve u Hrvata i cijelog hrvatskog naroda. On je i danas smjerokaz ljudima svih nacionalnosti i vjeroispovijesti na putu ljudskosti i humanosti. Ponosna sam što ga imamo i što je očuvao dušu našeg hrvatskog katoličkog identiteta u veoma teškim vremenima, stoga mi je čast što mogu u Europskom parlamentu u Bruxellesu predstaviti lik i djelo ovog iznimnog čovjeka i velikog sveca u kojemu pronalazim svakodnevno ohrabrenje i kojim se naš hrvatski narod toliko ponosi“, stoji u uvodnom tekstu natječaja.

Natječaj je  otvoren danas i trajat će do 6. lipnja kada će biti objavljeno ime pobjednika, a u natječaju mogu sudjelovati mladi od 18 do 30 godina.

„Drage djevojke, dragi mladići, Alojzije Stepinac pravi je uzor i vama mladima koji vam može pomoći da izgradite svoje živote na pravim temeljima – ljubavi prema Bogu, čovjeku, svome narodu i svojoj Domovini. Pozivam stoga upravo vas, mlade, da osmislite slogan pod kojim će se bl. Alojzije Stepinac predstaviti u Europskom parlamentu, tako da date svoj doprinos ovom velikom događaju te mu možda i osobno prisustvujete. Svjedočanstvo koje nam je ostavio bl. Alojzije i danas nadahnjuje mnoge generacije, stoga vjerujem kako ćete u njegovu svetačkom životu lako pronaći inspiraciju te da će vas upravo on voditi da osmislite slogan kojim ćemo ga predstaviti Europi i svijetu”, poručila je zastupnica Petir mladima.

U natječaj se mladi mogu uključiti upisivanjem svog slogana u posebnu aplikaciju na Facebook stranici Kluba zastupnika EPP-a. Između 3 slogana koja prikupe najveći broj glasova, ured zastupnice Marijane Petir odabrat će jedan slogan kao najbolji te će autor najboljeg slogana biti pozvan na izložbu i konferenciju o bl. Alojziju Stepincu u Europskom parlamentu u Bruxellesu 14. i 15. lipnja 2016.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište