Asistentski kolokvij je inicijativa koju su prije nekoliko godina pokrenuli dr. sc. Dominik-Borna Ćepulić, dr. sc. Kristijan Sedak i Karla Žagi, mag. soc. Osnovna ideja je bila da se organiziraju druženja asistenata na kojima će se razgovarati o relevantnim temama vezanim uz različite radne zadatke. U sklopu te inicijative održana su različita izlaganja, pozvano predavanje prof. dr. sc. Livie Puljak (više o tome ovdje), dok su mnogi asistenti ovo iskoristili kao priliku za uvježbavanje svojih izlaganja za obrane nacrta na doktorskim studijima.

U želji da ova inicijativa već u samom nazivu ocrta sve ciljane skupine sudionika (asistente, poslijedoktorande i druge zaposlenike HKS-a koji pohađaju poslijediplomski doktorski studij) te samu srž ovih druženja, odlučili smo promijeniti ime i nastaviti pod nazivom PhD.meetup. Dr. sc. Barbara Balaž, poslijedoktorandica s Odjela za psihologiju, uz neizmjernu podršku asistentice Karle Žagi s Odjela za sociologiju i drugih kolegica i kolega, na uvodnom susretu održanom 29. 3. 2022. predstavila je novi prijedlog rada. Točnije, PhD.meetup održava se utorkom u 14 sati svaki drugi tjedan s unaprijed određenom temom koju izlaže netko od sudionika, a koja je usko vezana uz znanstveni aspekt rada. Tako je u utorak 12. 4. 2022. dr. sc. Balaž govorila o imposter sindromu kod mladih znanstvenika, a dr. sc. Marijana Matijaš o mobilnosti znanstvenika pod nazivom Should I stay or should I go? Mogućnosti za znanstvenu mobilnost u utorak 26. 4. 2022. Koliko im je bilo zanimljivo u protekla tri termina svjedoči i činjenica da su se tek na trećem susretu, uz više podsjetnika, sjetili zabilježiti zajedničke trenutke i izvijestiti o svemu.

PhD.meetup je podržao i Prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović, koji je detaljno upoznat s cijelom idejom te ju je obogatio svojim prijedlozima na čemu su mu svi sudionici neizmjerno zahvalni.  Prorektor se pridružio i uvodnom susretu te planira aktivno sudjelovati u radu sukladno svojim mogućnostima zbog drugih obaveza. 

Svim sudionicima PhD.meetup-a želimo puno sreće u daljnjem radu te s nestrpljenjem očekujemo nova izvješća s održanih susreta.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište