Asistenstice mag. Ivana Brstilo i mag. Valentina Kanić s Odjela za sociologiju sudjelovale su na konferenciji  Ageing, Anti-Ageing & Ageism. Constructions and Politics of Being Old in Europe u organizaciji Research Network on Ageing in Europe (RN 1) i European Sociological Association (ESA) u Klagenfurtu, Austrija, od 18. do 20. rujna 2014.

Izlaganje pod naslovom Active old age society and local community development koncipirano je u dva dijela.
U prvom se dijelu mag. Ivana Brstilo osvrnula na društvene percepcije starenja, starosti i tijela kroz povijest te se kritički usmjerila na njihov značaj u suvremenom kontekstu neoliberalnog, kapitalističkog i konzumerističkog društva, posebno u medijskom prostoru.
Mag. Valentina Kanić je u drugom dijelu prezentirala primjer udruga civilnog društva u Ivanić-Gradu koje okupljaju građane treće dobi. Kako je jedna od njih najaktivnija udruga u Ivanić-Gradu, može se reći da je i u funkciji razvoja civilnog društva. Slučaj je analiziran kroz kontekst međugeneracijske solidarnosti jer je predsjednik udruge najmlađi predsjednik umirovljeničkih udruga u Hrvatskoj, a voditelji grupnih radionica su volonteri srednje i zrelije dobi. To se pokazuje kao primjer dobre prakse u skladu s preporukama međunarodnih dokumenata o aktivnom starenju  i međugeneracijskoj solidarnosti te afirmira društvenu, a ne samo konzumerističku, vrijednost starijih osoba.

 

Mag. Kanić i mag. Brstilo na izlaganju

Mag. Kanić i mag. Brstilo na izlaganju

 

Konferencija u Klagenfurtu: Ageing, Anti-Ageing & Ageism. Constructions and Politics of Being Old in Europe

Konferencija u Klagenfurtu: Ageing, Anti-Ageing & Ageism. Constructions and Politics of Being Old in Europe

 

Hrvatsko katoličko sveučilište