KLASA: 008-01/20-01/05
URBROJ: 498-03-01-01/2-20-02

Zagreb, 27. studenog 2020.

Dragi studenti, nastavnici i djelatnici,

nakon što smo zajedno započeli novu akademsku godinu i dva mjeseca održavali nastavu po dvostrukom modelu te aktivnosti prilagodili epidemiološkim mjerama, pandemijska situacija iznova nas stavlja pred neobičan način življenja svima nama dragocjenog liturgijskog vremena Došašća. U skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, nakon šireg savjetovanja, Uprava Sveučilišta donijela je odluku da od ponedjeljka 30. studenoga započnemo izvođenje nastave isključivo na daljinu.

Time i mi želimo dati svoj doprinos smirivanju epidemiološke situacije u Hrvatskoj i posebice pokazati svoju brigu za napore medicinskih djelatnika, među kojima su i naši nastavnici i studenti s Odjela za sestrinstvo, u njihovoj brizi za sve oboljele i potrebite.

Hvala svima vama, dragi studenti, nastavnici i djelatnici, na cjelokupnom naporu i trudu kojim ste omogućili kvalitetno odvijanje nastave i svih drugih djelatnosti sveučilišne zajednice u ova dva mjeseca. Bilo je lijepo i važno vidjeti vas u grupama, kako se pridržavate propisanih mjera i odgovorno ponašate. Na taj ste način pokazali odgovornost i brigu i za druge i za sebe, ali i činili ste da Sveučilište bude živo mjesto učenja, života i prijateljstva. Posebno zahvaljujemo našim brucošima, koji su na neuobičajen način započeli svoj boravak na našem Sveučilištu, na njihovoj predanosti i želji da upoznaju Sveučilište. Naše su misli i molitve posebno s onima među vama koji su bili i jesu oboljeli ili su u samoizolaciji, kao i s članovima vaših obitelji. Nadamo se da ste kroz pozive pročelnika, voditelja godišta i duhovnika, kao i drugih, imali priliku osjetiti blizinu i brigu naše sveučilišne zajednice.

Znam da će neki biti razočarani ovakvom odlukom, ali sve vas pozivamo da ju prihvatite u duhu solidarnosti i odgovornosti te da nastavite s nastavom i aktivnostima na načine koji su u skladu s ovom odlukom i postavljenim ciljevima. Nastava i dalje traje, obvezna je i želimo semestar nastaviti tako da nema nikakvih poteškoća da se privede svome kraju. Ova odluka vrijedi do daljnjega, a najranije do božićnih blagdana. Nadamo se da ćemo nakon blagdana do kraja semestra omogućiti ponovni dolazak na Sveučilište onima koji bi htjeli kontaktnu nastavu po grupama, poštujući epidemiološke mjere.

Premda je situacija izazovna te ne trpi banaliziranje, ne smijemo nikako izgubiti nadu, vedrinu i duh zajedništva čija ljepota krasi našu sveučilišnu zajednicu. Upravo nas ovo izazovno vrijeme potiče da dajemo najbolje od sebe, da njegujemo duh sebedarja, pouzdanja u Boga kroz molitvu i radosno i djelatno iščekivanje boljega vremena. Upravo je to značenje Došašća, koje nas –  usprkos svemu – vodi radosnome slavlju rođenja našega Spasitelja, Božiću, bez Kojega nema izlaska ni iz jedne životne tragedije.

Više nego ikada prije, posebnost vremena došašća, u kojemu je i obično naglašeno naše dobro raspoloženje prema drugima, treba biti istaknuta. Stoga ćemo nastojati organizirati duhovne i volonterske sadržaje. Adventsku ćemo tribinu imati online te ćemo i dalje nastaviti slaviti svete mise u našoj kapelici, a posebno ćemo, dva puta tjedno (ponedjeljkom i srijedom), slaviti misu zornicu u 7 sati. Uz pridržavanje epidemioloških mjera, uvijek ste dobrodošli svi vi koji to želite, ne više od 25 vas na jednoj misi. Pozivamo vas također da, koliko god je moguće, u znaku naše dobrote i brige prema onima u potrebi, sudjelujete u karitativnim aktivnostima koje će organizirati naša volonterska skupina.

Pozivamo vas da i dalje jedni spram drugih njegujemo odgovornost te molimo jedni za druge. Uvjereni da će nam Gospodin dati milost pobjede ove neizvjesne situacije, svaki dan služimo svetu misu za vas i vaše obitelji. Ujedno vas molimo da pratite razne informacije, koje vam stižu posredstvom elektroničke pošte ili na drugi način.

Naš sveučilišni kapelan, kao i Centar za psihološku pomoć, a i vaši voditelji godišta, pročelnici i sveučilišne službe koje će nastaviti svoj rad po dosadašnjem modelu, stoje vam na raspolaganju.

Nemojmo dopustiti da nadvlada malodušnost i sumnja, budite hrabri, postojani i odgovorni! Neka vas blagoslovi i čuva dobri Bog i neka vas prati zagovor blaženog Alojzija Stepinca.

 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište