Hrvatsko katoličko sveučilište i ove godine u vrijeme Došašća i priprave za Božić obilježava u okviru projekta #unicathanadvent koji će trajati od ponedjeljka 4. prosinca do petka 22. prosinca 2023. godine. Ovaj projekt zamišljen je kao duhovni, zabavni, formativni i humanitarni program, unutar kojega će na našem Sveučilištu svakoga dana tijekom Adventa biti ponuđen određeni sadržaj.

1. ADVENTSKA KUĆICA
Na kampusu našeg Sveučilišta od ponedjeljka 4. prosinca 2023. svoja vrata ponovno otvara naša adventska kućica koja će raditi svakog radnog dana od 10 do 18 sati. Na kućici se može nabaviti kava, čaj i kuhano vino, a radnim danom između 12 i 15 sati posluživat će se i hrana. Prilozi od prodaje pića na adventskoj kućici idu za potrebe Dječje udruge Hrabrost, a prilozi od prodaje hrane za potrebe Pučke kuhinje na Svetom Duhu.

2. MISE ZORNICE
Počevši od ponedjeljka 4.prosinca pa sve do petka 22. prosinca, svakog ćemo radnog dana u našoj kapelici slaviti mise zornice s početkom u 7 sati. Nakon zornice svi su pozvani na druženje uz kavu i čaj u novu studentsku prostoriju Lux vera, koja se nalazi u prizemlju našeg Sveučilišta, u prostoru bivšeg kafića Traka.

3. ADVENTSKI CIKLUS KATEHEZA
Svakog ponedjeljka tijekom Adventa u 19.30 sati u sveučilišnoj kapelici održavat će se prigodne kateheze. Tema ovog kratkog adventskog ciklusa usmjerena je djetetu Isusu za čiji se rođendan pripremamo. Naslov novog ciklusa je I riječ je tijelom postala.

4. AKCIJA RUKE ZA DRUGOGA
U utorak, 5. prosinca 2023. u 18 sati u sveučilišnoj kapelici održat će se volonterska akcija Ruke za drugoga, tijekom koje ćemo pripremiti sve humanitarne akcije koje nas ovoga Adventa očekuju na sveučilištu. Organizirat ćemo humanitarnu akciju Bor želja za djecu pod zaštitom Isusovačke službe za izbjeglice u RH, kao i akciju prikupljanja namirnica i potrepština za štićenike Caritasove Kuće ljubavi koja skrbi za trudnice i majke s djecom do tri godine života.

5. FILMSKA VEČER
Tijekom adventskog programa održat ćemo i filmsku večer u četvrtak, 7. prosinca 2023. u dvorani Blaženi Alojzije Stepinac s početkom u 19.30 sati. Film koji ćemo gledati zove se Nativity!, a najavu filma možete pronaći na poveznici.

6. MOLITVENA AKCIJA: HKS moli zaJEDNO!
Svakoga petka tijekom Adventa imat ćemo priliku zajedno ujediniti se u molitvi krunice iz udobnosti svojih domova. Molit ćemo cijeli ružarij, odnosno, sva otajstva krunice, a nakana na koju ćemo moliti je za duhovnu i materijalnu obnovu našeg Sveučilišta, kao i za dobrobit, uspjeh i izvrsnost naših studenata, nastavnika i djelatnika. Svatko će imati priliku upisati se u tablicu koju možete pronaći na poveznici i toga dana izmoliti jednu deseticu krunice. 

7. HKS ODLAZI U GRAD
U utorak, 12. prosinca u 19.30 sati ćemo se okupiti na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu i zajedno otići u obilazak ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa. Svi oni koji žele sudjelovati u ovom zajedničkom druženju, molim da se prijave putem kratkog obrasca.

8. MOLITVENA VEČER
U srijedu, 13. prosinca u 19.30 sati u sveučilišnoj kapelici održat će se još jedna molitvena večer na našem Sveučilištu. Tema ove molitvene večeri bit će Od grijeha me mojeg očisti.

9. ADVENTSKI KVIZ
U četvrtak, 14. prosinca, u 19.30 sati u dvorani Blaženi Alojzije kard. Stepinac održat će se naš kviz. Ako želite pokazati svoje znanje ili se samo dobro zabaviti, onda je ovaj kviz prava stvar za vas. Pripremili smo i nagrade, a sve što trebate napraviti kako bi sudjelovali u ovom kvizu je prijaviti svoju ekipu preko obrasca . Prijave su otvorene do utorka 12. prosinca 2023.

10. ADVENTSKA DUHOVNA OBNOVA
Adventska duhovna obnova za sve studente našeg Sveučilišta, ove će se godine održati u subotu 16. prosinca 2023. u Župi sv. Marka Križevčanina (Selska cesta 91, 10000 Zagreb) od 10 do 14 sati. Susret ćemo završiti zajedničkim ručkom i druženjem. Ako biste voljeli sudjelovati na duhovnoj obnovi, molim vas da se prijavite preko obrasca . Prijave su otvorene do četvrtka 14. prosinca 2023.

11. ADVENTSKA ISPOVIJED
U ponedjeljak, 18. prosinca 2023. u sveučilišnoj kapelici će se održati velika adventska ispovijed. Na raspolaganju za ispovijed će biti više svećenika, a termini ispovijedi su prijepodne od 10 do 12 sati te poslijepodne od 16 do 18 sati.

12. ADVENTSKO-BOŽIĆNA AKADEMIJA
U utorak, 19. prosinca 2023. u 18 sati u Velikoj dvorani HKS-a održat će se adventsko-božićna akademija na kojoj sudjeluju svi članovi našeg Sveučilišta. Očekuje vas bogat program, pjesma, smijeh, druženje. Sve što trebate ponijeti su dobra volja i raspoloženje.

13. BOŽIĆNI ANĐELI
Božićni anđeli su svojevrsna igra u kojoj oni koji se odluče prijaviti izvlače ime neke druge osobe i postaju „anđeli čuvari“ osobama koje su izvukli. To konkretno znači da je dužnost svake osobe koja se prijavi na ovu aktivnost moliti za osobu koju su izvukli, ali i za nju pripremiti neki mali znak pažnje. Budžet za pripremu tog dara neka bude maksimalno 10 eura! Nikako više od toga! Važno je da se ova aktivnost održi u tajnosti i da se ni s kim ne dijeli ime osobe koju ste izvukli. Otkrivanje božićnih anđela kao i predaja poklona održat će se u srijedu, 20. prosinca u 19.30 sati u dvorani Bl. Alojzije kard. Stepinac. Ako želite sudjelovati u ovoj aktivnosti, molim da se prijavite putem kratkog obrasca do ponedjeljka 4. prosinca 2023.. Nakon završetka prijava od Sveučilišnog kapelana dobit ćete poveznicu putem gdje ćete izvući svoje štićenike.

14. VEČER DRUŠTVENIH IGARA
U četvrtak, 21. prosinca 2023. u 19.30 sati u dvorani Bl. Alojzije kard. Stepinac održat ćemo večer društvenih igara. U ponudi imamo više od 20 različitih naslova, a svi ste pozvani okupiti svoje prijatelje i donijeti vlastite igre. Očekuje vas i poneko iznenađenje.

15. ONLINE ADVENT
Svakoga dana tijekom Adventa na društvenim mrežama Sveučilišta i sveučilišnog kapelana možete pronaći molitveni poticaj, kao i „zadatak“ za određeni dan. Neka ovo vrijeme priprave za Božić, uistinu bude obilježeno pripremom, u kojoj ovakvi poticaji mogu biti od koristi!

Hrvatsko katoličko sveučilište