Kako  se bliži naljepše vrijeme u godini u kojem nema previše obaveza, studenti HKS-a odlučili su spojiti ugodno s korisnim i potaknuti prijedlogom profesora Dubravka Habeka  posjetiti jedan od najljepših gradova u Europi – Beč.
Budući da Beč ima veoma zanimljivu povijest, a u ovo božićno vrijeme je omiljena turistička destinacija, radoznale studente nije bilo teško nagovoriti. Sve se brzo organiziralo i autobus je popunjen ponajviše studentima s kolegija „Povijest zdravstva“ koji drži  profesor Habek, a pridružilo se i dosta ostalih studenata.
Okupili smo se rano u subotu 7. prosinca ispred Sveučilišta i krenuli prema odredištu. Kada smo stigli u Beč iznenadila nas je hladnoća od koje smo se sklonili popivši tople napitke u lokalnim kafićima. U dogovoreno vrijeme smo se našli s profesorom Habekom ispred predivne  katedrale sv. Stjepana koju smo prvu obišli. Nakon toga profesor, koji je bio izvrstan vodič, pokazao nam je mnoge znamenitosti grada u samom središtu Beča kao što su trgovi, crkve,  Parlament, Gradska vijećnica, itd., a posebnu pozornost nam je obratio na objekte važne za povijest medicine, pa smo tako posjetili Medizinische Universität Wien.
Nakon toga smo nastavili razgledavati po željama, pa su tako povjesničari posjetili slavni dvorac Schönbrunn, a psiholozi poznati Freudov muzej. Što se više večer bližila, grad je postajao sve ljepši i okićeniji, a božićni sajmovi su bili na svakom koraku. Najljepši i najveći je bio onaj na Rathausplatzu, a za pravi božićni ugođaj pobrinulo se i vrijeme jer je i snijeg pao. Na sajmu su mnogi probali poznate gastronomske specijalitete i kupili pokoju stvarčicu za sebe ili svoje bližnje po kojoj će pamtiti ovo putovanje.
Posjet Beču je završio malo prije ponoći istoga dana. Svi na broju i već pomalo umorni, ali prepuni dojmova krenuli smo prema lijepom našem Zagrebu.

 

Marko Mikulec
Student 2. godine povijesti

 

Hrvatsko katoličko sveučilište