RIM-pr

Doc. dr. sc. Siniša Bilić – Dujmušić sudjelovao je na međunarodnom kolokviju “AdriAtlas e la storia dello spazio adriatico (VI a.C. – VIII d.C.)”, koji se održavao u L’École française de Rome, u Rimu od 4. do 6. studenog 2013. 

AdriAtlas  je međunarodni projekt francuske Nacionalne agencije za istraživanja koji za cilj ima izradu informatičkog atlasa jadranske regije od prapovijesti do srednjeg vijeka, preciznije, od 9. st. pr. Kr. do 8. po Kr., a koji bi svim korisnicima bio dostupan putem internetskog geoportala, na šest jezika (Albanski, Engleski, Francuski, Hrvatski, Slovenski, Talijanski). 

Prva faza projekta zahvatila je prostor istočnog Jadrana, od Venezie Giulie do juga Albanije. Na ovom prostoru projekt predvodi Institut Ausonius sa Sveučilišta Bordeaux 3, uz sudjelovanje laboratorija M2ISA iz Pariza, Francuske škole u Rimu, Arheološkog instituta iz Ljubljane, Centra za albanološke studije iz Tirane,  Sveučilišta iz Trsta, Pule, Rijeke i Zadra te Hrvatskog katoličkog sveučilišta iz Zagreba. Naše Sveučilište još nije formalno potpisalo sporazum o sudjelovanju na projektu AdriAtlas, ali svojim znanstvenim kapacitetima i financiranjem dijela istraživanja već pridonosi njegovoj realizaciji.

 

Hrvatsko katoličko sveučilište