U srijedu 29. prosinca 2021. na godišnjicu razornog potresa s epicentrom u Banovini u župnoj crkvi svetog Lovre u Petrinji služena je sveta misa za sve poginule koju je predvodio sisački biskup mons. Vlado Košić, a koncelebrirali su rektor Tanjić zajedno s domaćim župnikom i dekanom Josipom Samardžijom i više svećenika. Uz brojne vjernike te obitelj stradalih misi su nazočili i predstavnici državnih vlasti predvođeni predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, kao i predstavnici županijskih i gradskih vlasti.

Prije svete mise rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, prorektor za organizaciju prof. dr. sc. Gordan Črpić i prorektor za znanost prof. dr. sc. Roberto Antolović posjetili su u župi Gora obitelji naših studenata Latinčić i Škornjak.

Može biti slika sljedećeg: 14 ljudi, ljudi stoje i na otvorenom

„U razgovoru s obiteljima emocije su bile dvojake. S jedne strane zabrinutost zbog svih poteškoća i problema vezanih za obnovu, a s druge strane osjetili smo veliki mir i radost koju ovakvi susreti donose, kako za one koji dolaze u posjet tako i onih koji su ih primili. Naši studenti i njihove obitelji izrazili su zahvalnost za primljena sredstva donatora koja su im zajedno s njihovim vlastitim sredstvima omogućili da pokrenu obnovu vlastitih domova i gospodarskih zgrada. U razgovoru smo doznali kako je protekla godina bila teška jer su ponovno, nakon proživljenih nedaća Domovinskog rata, još jednom proživjeli veliku tragediju. No, usprkos svemu tome odlučili su ostati u svom domu. Kada promišljamo u ovo božićno doba o našim „problemima“, oni su doista zrnce u usporedbi s onim s čime se ove obitelji svakodnevno hvataju u koštac. Ovih blagdanskih dana usmjerimo naše molitve Bogu za sve obitelji s područja pogođenih potresom i zamolimo Ga za hrabrost, mir, zdravlje i duhovnu snagu koja je ovim ljudima tako potrebna“ – rekao je rektor Tanjić nakon susreta s našim studentima i njihovim obiteljima.

Ovaj posjet bio je samo jedan od mnogobrojnih aktivnosti koje je Hrvatsko katoličko sveučilište poduzelo proteklih godinu dana. Sveučilište je u siječnju 2021. imenovalo i Povjerenstvo za pomoć i organizaciju pomoći na čelu s doc. dr. sc. Odilonom Singbom koje je uspostavilo suradnju i pomoć studentima, nastavnicima i osobama izvan nastave na potresom pogođenim područjima.  Tako je organiziran niz posjeta rektora, prorektora, pročelnika, naših Volontera HKS-a i djelatnika kao i studenata koji su tijekom proteklih godinu dana odlazili volontirati u biskupijski Caritas u Sisku i pružati pomoć ljudima s područja pogođenih potresa. Uz to članovi naše akademske zajednice donirali su novčana sredstva u Fond solidarnosti HKS-a iz kojeg su se potom vršile uplate za potrebite. Hrvatsko katoličko sveučilište također je studentima s potresom pogođenih područja otpisalo dio školarine za akademsku godinu 2020./2021. kao izraz solidarnosti za tešku materijalnu situaciju u kojoj su se naše njihove obitelji.

„Ovim posjetom ne završava naša briga za naše studente i njihove obitelji iz Siska i Petrinje i okolnih područja. Mi i dalje nastavljamo s našim volonterskim akcijama i pomaganjem potrebitima u potresom pogođenim područjima. Uz skromnu materijalnu pomoć koju im možemo pružiti, naša akademska zajednica svaki četvrtak moli za donatore našeg Sveučilišta, za sve one koji materijalno, ali i u svojim molitvama duhovno podržavaju rast i razvoj naše zajednice pa time i obitelji s ovih područja čija su djeca naši studenti“- istaknuo je rektor Tanjić.

Hrvatsko katoličko sveučilište