U Svetom Martinu na Muri od 19. do 22. rujna 2018. održava se šesti po redu Srednjoeuropski simpozij o antimikrobnim sredstvima i antimikrobnoj rezistenciji (6th Central European Symposium on Antimicrobials and Antimicrobial ResistanceCESAR 2018).

Hrvatsko katoličko sveučilište jedan je od sponzora Simpozija. U ime Hrvatskoga katoličkog sveučilišta na simpoziju sudjeluju prof. dr. sc. Roberto Antolović i izv. prof. dr. sc. Suzana Bukovski s Odjela za sestrinstvo. Prof. dr. sc. Roberto Antolović kao predsjednik Hrvatskoga mikrobiološkog društva obnaša funkciju predsjednika Organizacijskoga odbora Simpozija. Profesorica Bukovski i profesor Antolović zastupaju Hrvatsko katoličko sveučilište kao partnera na Europskom projektu razvoja civilnog društva „U društvu mikroba“ koji će biti prezentiran na Simpoziju. Profesorica Bukovski također će biti i voditeljica okruglog stola: „Multidisciplinarni pristup kontroli rezistencije na antibiotike – od kurativne do prevencije“.

„Izuzetno nam je drago i važno da se Hrvatsko katoličko sveučilište uključilo na Simpozij, ne samo kao sponzor, nego da kolegica Bukovski i ja imamo prigodu aktivno sudjelovati u znanstvenom programu ovog Simpozija koji svojim postojanjem već skoro dva desetljeća jasno ukazuje na sve veći problem antimikrobne rezistencije kako u svijetu, tako i u našem užem okruženju. Karakteristika Simpozija je razmjena iskustava i najnovijih znanstvenih dostignuća iz područja razvoja antimikrobne rezistencije koju će na CESAR-u izložiti renomirani i istaknuti svjetski znanstvenici s toga područja, no ne manje važno je i upoznavanja šire društvene javnosti s problemom razvoja antimikrobne rezistencije i mogućnosti njezine prevencije što je i glavna zadaća okrugloga stola koji će biti održan u sklopu ovoga Simpozija“, istaknuo je profesor Antolović.

Hrvatsko katoličko sveučilište