Osma akademska godina 2017. / 2018. na Hrvatskome katoličkom sveučilištu započela je u ponedjeljak 2. listopada 2017., na spomendan Svetih anđela čuvara, svetom misom i zazivom Duha Svetoga u crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu. Misno slavlje predvodio je pomoćni biskup zagrebački mons. Mijo Gorski u koncelebraciji s rektorom HKS-a prof. dr. sc. Željkom Tanjićem, izv. prof. dr. sc. Jerkom Valkovićem, pročelnikom Odjela za komunikologiju, doc. dr. sc. Krunoslavom Novakom, sveučilišnim kapelanom vlč. Odilonom Singbom, dr. sc. Vladom Mikšićem i fra Martinom Jakovićem, župnikom župe sv. Antuna Padovanskog koju vode franjevci konventualci.

Liturgijsko pjevanje predvodio je pjevački zbor studenata HKS-a.

Misnom slavlju prisustvovao je veliki broj studenata, profesora i djelatnika Hrvatskog katoličkog sveučilišta. „Danas zazivamo pomoć Duha Svetoga da napredujući u znanju, napredujemo i u vjeri, da možemo u Isusu Kristu prepoznati svoga Boga i spasitelja jer ako istinu spasenja ne bismo usvojili umom, srcem i dušom tj. cijelim svojim bićem uza sve svoje znanje ostali bismo duhovni patuljci, veliki ljudi u dječjim cipelicama vjere nesposobni dati obrazloženje onoga što vjerujemo. U svemu tom naporu nismo sami. S nama je nebo, nije ono samo nad nama, ono je s nama jer nas Bog po našim Anđelima čuvarima, našim svetim zaštitnicima, čuva i oni bdiju nad nama“ – rekao je mons. Gorski u svojoj propovijedi.

Biskup Gorski podsjetio nas je na djetinjstvo kada smo često molili molitvu anđelu čuvaru. Rastom i razvojem zaboravili smo na naše duhovne pomoćnike, a zapravo je vjera u njih bila početak odraza naše vjere. Bez obzira na uzrast ne smijemo ih zaboraviti jer često su oni ti koji naše svakodnevne događaje učine ljepšim i lakšim, samo što kad smo stariji to pripisujemo sreći i okolnostima.  

Svoju propovijed biskup Gorski zaključio je zajedničkom molitvom „Anđele čuvaru mili“. Na završetku misnog slavlja prisutnima se obratio Rektor Sveučilišta prof. dr. sc.  Željko Tanjić i zahvalio mons. Miji Gorskom na predvođenju euharistijskog slavlja: „Zahvalio bi ocu biskupu Miji što je ovdje s nama i što je tako lijepo zborio. Dao nam je duhovnu popudbinu za godinu koja je pred nama i siguran sam da će njegove riječi pasti na plodno tlo. Hvala Vam što ste se odazvali našem pozivu. Molim Vas prenesite naše pozdrave i Velikom Kancelaru i recite mu da se cijela Sveučilišna zajednica moli za njegov brzi opravak. Prenesite mu i riječi zahvale za sve ono što čini za Sveučilište jer zahvaljujući njegovoj brizi i zauzetosti danas ćemo se na početku osme akademske godine okupiti u velikoj dvorani koja se nalazi u novoj zgradi Kampusa.“ – istaknuo je rektor Tanjić. U znak zahvalnosti rektor je biskupu Gorskom i župniku fra Martinu predao prigodni poklon, majicu s logom sveučilišta.

Nakon zajedničkog fotografiranja ispred crkve „Svetog Antuna Padovanskog“ svi su se uputili u novo izgrađenu svečanu dvoranu na Kampusu Sveučilišta. Do posljednjeg mjesta  su je ispunili studenti prve, druge i treće godine sveučilišnih preddiplomskih studija Povijest, Psihologija, Sociologija, Komunikologija i Sestrinstvo. Nakon državne himne svim prisutnima obratila se izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektorica za nastavu, koja je predstavila svim prvim godinama osnovne informacije koje su im potrebne u njihovim prvim koracima na HKS-u.  „Sveučilište je za sve nas mjesto gdje svi možemo rasti i zato nam je stalo do uočavanja problema kao i do pronalaženja rješenja i modela po kojemu će obrazovanje i odgoj biti u skladu s misijom katoličkih sveučilišta. Od vas se očekuju tri stvari, prvi je da učite na studiju koji ste sami odabrali, druga je da se predate izabranom studiju i treće da učite biti studenti Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Naše Sveučilište ističu dvije vrline: otvorenost i svjedočenje.“ – rekla je u svome obraćanju Prorektorica Sabotič.

Prorektorica Sabotič prigodnim je poklonom za predani rad u Studentskom zboru i uspješnu organizaciju studentskih aktivnosti zahvalila Marku Mikulcu, predsjedniku Studentskog zbora, čiji je mandat od dvije godine završio prvim akademskim danom. Svoje obraćanje Prorektorica je završila riječima: „Dobro došli na Sveučilište svi novi studenti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Istu dobrodošlicu upućujem od srca i studentima starijih godina. Lijepo vas je opet vidjeti. Neka ove godine studija i života na Sveučilištu budu lijepe, ispunjene i blagoslovljene, kako vama studentima tako i nama profesorima i djelatnicima Sveučilišta.“ 

U svome obraćanju student Odjela za povijest Marko Mikulec, predsjednik Studentskog zbora, čiji je mandat od dvije godine službeno završio s prvim akademskim danom pozdravio je sve prisutne i  zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli radu Studentskog zbora. Budućim studentima ukazao je na važnost Studentskog zbora tijekom studija te im poručio da se što više potrude i uključe u brojne studentske aktivnosti koje im se nude na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Sveučilišna kapelanija na Hrvatskom katoličkom sveučilištu je mlada i uskoro slavi svoju prvu godinu postojanja na čelu sa Sveučilišnim kapelanom vlč. Odilonom Singbom. „Ja se nalazim na trećem katu, malo treba napora da se dođe do mene, ali to je duhovni put koji nije uvijek lagani put jer to vidimo po uzoru na našeg Gospodina Isusa Krista. Na raspolaganju sam vam za razgovor o bilo kojim problemima jer znamo da razgovor uvijek pomaže i razgovorom se dolazi do najboljih rješenja.“

Rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić zaželio je svima dobrodošlicu i puno uspjeha u osmoj akademskoj godini, istaknuvši važnost Zagrebačke nadbiskupije za rad i rast Hrvatskog katoličkog sveučilišta te objasnivši modele financiranja studija i otvorenost HKS-a prema novim izazovima u akademskoj godini. Pozvao je sve studente na kreativnost i uključivanje u studentske aktivnosti. Na samom kraju citirao je riječi pape Franje koje je izrekao za vrijeme nedjeljnoga susreta sa sveučilišnom zajednicom u Bologni.

„Ne vjerujte onima koji vam kažu da se uzaludno boriti i da se ništa neće promijeniti. Nemojte se zadovoljiti malim snovima, već sanjajte na veliko. Vi mladi, imajte velike snove.“

Svečani program završen je akademskom himnom Gaudeamus Igitur nakon koje su se svi studenti i studentice prvih godina zajedno sa svojim nastavnicima uputili u glavnu zgradu Kampusa gdje su održani susreti sa sveučilišnim nastavnicima i gdje su predstavljene sve studentske aktivnosti poput pjevačkog zbora, nogometne momčadi, volonterske skupine, ženske odbojkaške ekipe i dr.