Babonici - naslovnica

Doc. dr. sc. Hrvoje Kekez sa Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta objavio je znanstvenu monografiju „Pod znamenjem propetoga lava: Povijest knezova Babonića do kraja 14. stoljeća“.

U njoj je obrađen niz historiografskih pitanja povijesnog razvitka ove značajne magnatske obitelji srednjovjekovne Slavonije. Tako je u knjizi autor problematizirao porijeklo i povijesni razvoj knezova Babonića i njihova političkoga djelovanja od pojave u sačuvanim pisanim izvorima do kraja 14. stoljeća, potom niz pitanja o funkcioniranju srodničke strukture knezova Babonića u promatranom razdoblju te problematiku posjeda i utvrda u rukama knezova Babonića.

Knjiga se temelji na doktorskoj disertaciji doc. dr. sc. Hrvoja Kekeza i objavljena je u izdanju Hrvatskog instituta za povijest  u sklopu nakladničke cjeline Biblioteka Hrvatska povjesnica, monografije i studije, te je obujma 428 stranica, temeljena je na neobjavljenom i objavljenom arhivskom gradivu, te ukupno sadrži 78 grafičkih i tabelarnih priloga. 

 

Hrvatsko katoličko sveučilište