U utorak 14. lipnja 2016. godine otvorena je u Bruxellesu u Europskom parlamentu izložba o životu i radu blaženog Alojzija Stepinca koju je organizirala hrvatska zastupnica Marijana Petir u suradnji s  Uredom za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskim katoličkim sveučilištem. Petir je istaknula kako se nalazimo u Godini milosrđa, a bl. Alojzije Stepinac bio je dobar i milosrdan pastir Katoličke Crkve. „Život blaženoga Alojzija Stepinca život je istinskog mirotvorca, čovjeka nepokolebljive, hrabre vjere i pouzdanja u Boga, čvrste nade i ustrajne ljubavi prema svakom čovjeku. Bio je neustrašivi pastir koji se, unatoč svim pritiscima tadašnjega komunističkog režima nije odrekao vjernosti Katoličkoj Crkvi i Rimskom prvosvećeniku kako bi sačuvao jedinstvo Crkve. Kao istinski domoljub niti u najtežim trenucima nije želio napustiti svoju zemlju Hrvatsku“,

Rektor Tanjić, mons. Šaško, potpredsjednica Eu parlamenta Mairead McGuinness, Marijna Petir i mons. Košić

Rektor Tanjić, mons. Šaško, potpredsjednica Eu parlamenta Mairead McGuinness, Marijna Petir i mons. Košić

Izložbu je otvorila potpredsjednica Europskog parlamenta Mairead McGuinness, zastupnica iz Irske: „Moram reći da nisam puno znala o velikom čovjeku kojega danas ovdje predstavljamo, ali naučila sam ponešto i pozivam vas sve da pogledate izložbu i naučite malo više o njemu.“  Na otvaranju izložbe okupilo se puno uzvanika, među kojima su bili pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško kao izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji se obratio riječima: „Drago nam je što na ovome važnom mjestu za Europu možemo pred političare i pred posjetitelje Europskoga parlamenta staviti lik nadbiskupa Stepinca i kao smjerokaz i kao poticaj da u svojim odgovornostima živimo izloženost i založenost za vrijednosti koje ostvaruju puninu ljudskoga života. Europa može biti ponosna što je u tami neljudskosti imala takvoga čovjeka.“ Otvorenju izložbe prisustvovao je rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, biskup sisački mons. Vlado Košić, predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije  mons. Nedjeljko Pintarić i dr. sc. Esther Gitman. 

Na izložbi je postavljeno  18 plakata s fotografijama i izrekama koje je Stepinac izgovorio u različitim prigodama o tome što znači čovjek, što znači vjera, Bog, nada, savjest, oprost ili spas. Plakati slijede vremensku lentu od rođenja blaženog kardinala Alojzija 1898. godine do današnjih dana.

Otvorenje izložbe o bl. Alojziju kard. Stepincu u Bruxellesu

Otvorenje izložbe o bl. Alojziju kard. Stepincu u Bruxellesu

U sklopu izložbe postavljene su i tri skulpture Alojzija Stepinca, akademskih kipara Josipa Poljana, Tomislava Kršnjavoga i Ante Jurkića, gipsana posmrtna maska akademske kiparice Mile Wood te četiri medalje posvećene Blaženiku akademskog kipara Damira Mataušića.

Rektor Tanjić, dr. sc. Gitman, mons. Batelja i zastupnica Marijana Petir

Rektor Tanjić, dr. sc. Gitman, mons. Batelja i zastupnica Marijana Petir

Izložba ostaje otvorena do 17. lipnja 2016.

 

Video: HINA multimedija

 

Hrvatsko katoličko sveučilište